Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. 20 години затвор за един от съоснователите на криптоплатформата OneCoin

Крипто

20 години затвор за един от съоснователите на криптоплатформата OneCoin

20 години затвор за един от съоснователите на криптоплатформата OneCoin - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Осъденият Себастиан Карл Грийнууд е влязъл в сговор с други лица, включително с така наречената „криптокралица“ Ружа Игнатова, която сега е в списъка на 10-те най-издирвани лица на ФБР, предаде Би Би Си.

Те са обвинени, че са измамили с над 4 млрд. долара инвеститорите си.

46-годишният Грийнууд, гражданин на Обединеното кралство и Швеция, беше арестуван в Тайланд през юли 2018 г. През декември той се призна за виновен за измама с електронни пари и пране на пари.

Длъжностните лица твърдят, че OneCoin, която е основана през 2014 г. в България, е функционирала като глобална пирамидална схема.

Грийнууд е основал и ръководил компанията заедно с Ружа Игнатова, така наречената криптокралица, която не е виждана, откакто изчезна в Гърция през 2017 г.

OneCoin се е стремяла да се възползва от успеха на Биткойн, твърдят официални лица, и "е използвала известността на Биткойн, за да убеди инвеститорите, че OneCoin е следващата инвестиционна възможност, която „не може да се пропусне“.

„В действителност, за разлика от легитимните криптовалути, OneCoin нямаше реална стойност и беше замислена от Грийнууд и Игнатова като измама още от първия ден“, заявиха прокурорите от прокуратурата на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк в съобщение за медиите във вторник.

В изявлението се твърди, че заедно те са „управлявали една от най-големите схеми за измама, извършвани някога“.

„Надяваме се, че тази дълга присъда ще намери отзвук във финансовия сектор и ще възпре всеки, който може да се изкуши да излъже инвеститорите и да експлоатира екосистемата на криптовалутите с цел измама“, заяви американският прокурор Дамиан Уилямс.

Присъдата във вторник беше произнесена от федерален съдия в Манхатън. Прокурорите твърдят, че много от жертвите на OneCoin са били от района на Ню Йорк.

Анкети