Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Фалиралата криптоборса FTX получава одобрение от съда за продажба на крипто активи

Крипто

Фалиралата криптоборса FTX получава одобрение от съда за продажба на крипто активи

Фалиралата криптоборса FTX получава одобрение от съда за продажба на крипто активи - Tribune.bg
Снимка:

Банкрутиралата крипто борса FTX получи разрешение от съда в САЩ да ликвидира активи в криптовалута. Компанията заяви, че има нужда от този ход, за да се разплаща с клиенти в щатски долари и да минимизира рисковете, свързани с нестабилността на цените на крипто пазарите, предава Ройтерс.

Американският съдия по несъстоятелността Джон Дорси одобри предложението на FTX на съдебно заседание в Уилмингтън, Делауеър, което позволява на FTX да продава до $100 милиона в криптовалута на седмица и да сключва споразумения за хеджиране и залагане, които ще позволят на FTX да минимизира риска от нестабилност на цените и да печели пасив доход от по-масови крипто активи като биткойн и етер.

Искането на FTX беше подкрепено от официалната комисия, назначена да представлява нейните клиенти при фалита, и от ad hoc комисия, която представлява клиенти извън САЩ с депозити в международната борса на FTX.com.

По време на изслушването Дорси отхвърли опасенията, повдигнати от двама клиенти на FTX, които казаха, че продажбите на FTX могат да доведат до срив на цените на крипто и че FTX може да не притежава цялата крипто, която държи в сметките си.

FTX посочва, че е напълно наясно с риска усилията му да ликвидират монети да раздвижат крипто пазарите. Компанията посочва, че е наела американската крипто фирма Galaxy като инвестиционен съветник отчасти за управление на риска „изтичането на информация“ да доведе до къси продажби и рязък спад в цената на крипто. Но запазването на текущото си крипто портфолио непокътнато също носи рискове, потенциално блокирайки FTX да държи определени активи, тъй като цените им падат, според съдебните документи подадени от FTX.

Дорси позволи на FTX да увеличи ликвидацията до 200 милиона долара на седмица, ако и двата комитета на кредиторите се съгласят.

FTX заяви в съдебно заявление в понеделник, че притежава 3,4 милиарда долара в криптовалути, включително 1,16 милиарда долара в Solana, 560 милиона долара в биткойни и 192 милиона долара в етер.

FTX подаде молба за банкрут през ноември 2022 г. след твърдения, че е злоупотребявала и е загубила крипто депозити на клиенти на стойност милиарди долари. FTX е възстановила повече от $7 милиарда активи, за да изплати на клиенти, и преследва допълнителни възстановявания чрез съдебни дела срещу вътрешни лица на FTX и други ответници, които са получили пари от FTX, преди да фалира.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрид пледира за невинен по обвиненията, че е измамил клиенти на FTX, като е използвал техните средства, за да поддържа собствените си рискови инвестиции. Други бивши ръководители на FTX се признаха за виновни по наказателни обвинения.

Етикети: FTX (39)
Анкети