Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Robinhood ще изкупи обратно дела на Банкман-Фрид от правителството на САЩ

Крипто

Robinhood ще изкупи обратно дела на Банкман-Фрид от правителството на САЩ

Сделката е за над 605 млн. щатски долара

Robinhood ще изкупи обратно дела на Банкман-Фрид от правителството на САЩ - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

От американската финансова компания за сделки с акции, борсово търгувани фондове и криптовалути Robinhood обявиха, че са сключили споразумение за обратно изкупуване на акции с Маршалската служба на Съединените щати (USMS) за 605,7 млн. долара, връщайки си обратно акции, купени от Emergent Fidelity Technologies на Сам Банкман-Фрид, съобщава Ройтерс.

Акциите на Robinhood бяха иззети и впоследствие прехвърлени на попечителството на американското правителство, след като криптоборсата FTX и Emergent на Банкман-Фрид подадоха молба за защита от банкрут миналата година. Банкман-Фрид пледира за невинен по обвинения в престъпна измама и заговор, произтичащи от краха на FTX през ноември 2022 г.

След новината акциите на Robinhood се повишиха с повече от 3% в предпазарната търговия.

А от онлайн брокерската компания заявиха, че 55,3 милиона акции ще бъдат продадени по 10,96 долара за брой.

Окръжният съдия на САЩ Люис Каплан в Манхатън е одобрил сделката, показват съдебните записи. Каплан, който наблюдава наказателното дело на Bankman-Fried, нарича предложеното от Robinhood споразумение за покупка на акции „подходящо“ и „в най-добрия интерес на съответните заинтересовани страни“ в заповед от 28 август, разпечатано в петък.

Robinhood за първи път разкри намерението си да изкупи обратно дела през февруари и каза, че бордът на компанията я е упълномощил да продължи закупуването на повечето или всички акции.

Само шест месеца преди компанията му да обяви банкрут миналия ноември, Банкман-Фрид разкри дял от 7,6% в Robinhood, но каза, че няма никакво намерение да поеме контрола върху платформата за търговия на дребно. Тогава той каза пред Ройтерс, че FTX е „развълнувана от бизнес перспективите на Robinhood и потенциалните начини, по които можем да си партнираме с тях“.

Банкман-Фрид се възползва от бума в стойността на биткойна и други дигитални активи, за да натрупа нетна стойност от около 26 млрд. долара и да стане влиятелен политически донор в Съединените щати, но крахът на FTX унищожи състоянието му.

По-рано този месец Каплан нареди Банкман-Фрид да бъде вкаран в затвора преди процеса срещу него през октомври, установявайки, че бившият милиардер вероятно е влияел на свидетели, докато е бил затворен в дома на родителите си в Пало Алто, щата Калифорния, срещу гаранция от 250 млн. долара.

Анкети