Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Хиляди хора са загубили спестяванията си – били подведени от приложение за търговия с криптовалута

Крипто

Хиляди хора са загубили спестяванията си – били подведени от приложение за търговия с криптовалута

Потребители на iEarn Bot от редица държави са станали жертва на мащабната схема

Хиляди хора са загубили спестяванията си – били подведени от приложение за търговия с криптовалута - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Хиляди хора са загубили спестяванията си, след като са инвестирали в приложение за търговия с криптовалута, наречено iEarn Bot.

По мнение на експерти, това може да е един от най-големите крипто скандали досега. Правоприлагащите органи от известно време предупреждават за нарастващ брой крипто измами и препоръчват на инвеститорите внимателно да проверяват платформите.

Една от жертвите на измамата станала и жена от Румъния, която споделя пред BBC, че е загубила стотици евро, които инвестирала в iEarn Bot.

Според нейния разказ организаторите на схемата са подмамвали своите клиенти с обещания за бързи и сигурни печалби и уверения, че инвестицията ще е с гарантирана висока възвращаемост, защото ще бъде обработена чрез програмата за изкуствен интелект на компанията.

„Инвестирах в един бот за един месец. Като в платформата се виждаше колко долара създава приложението - имаше графики, показващи как напредва инвестицията ми“, споделя пострадалата румънка пред BBC.

„Изглеждаше доста професионално, докато в един момент не обявиха поддръжка.“

В този момент за известно време тегленията от приложението са били замразени.

„Направих заявка за теглене и парите просто изчезнаха. Портфолиото стана нула – след това никога повече не ми бяха кредитирани пари в портфейла.“, обяснява пострадалата.

В Румъния десетки високопоставени лица, включително правителствени служители и учени, са били подлъгани да инвестират чрез приложението, а причината е, че платформата е била спонсорирана от Габриел Гараис, водещ ИТ експерт в страната.

Той, обаче също споделя, че е стана;жертва на измамата като е инвестирал собствените си спестявания в приложението и е загубил парите си.

„Имахме съмнение, че това може да е измама, но фактът, че между нас - потребителите и компанията имаше уважаван учен, ни подхлъзна и беше причина да не проверяваме твърде много, защото не се притеснявахме."

Случилото се в Румъния не е изолиран инцидент, предава BBC.

Румънскиият експерт по организирана престъпност от Европейския център за правно образование и изследвания Силвия Табуска, обаче започна да проучва iEarn Bot и открива, че много хора в други държави също са загубили парите си, след като са станали жертва на измамната схема. Това, което най-много я е изненадало е бил мащабът на операцията.

Анкети