Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Под контрола на Bank of Spain: В Испания започнаха тестовете на EURM - стейбълкойн обезпечен с евро

Крипто

Под контрола на Bank of Spain: В Испания започнаха тестовете на EURM - стейбълкойн обезпечен с евро

Под контрола на Bank of Spain: В Испания започнаха тестовете на EURM - стейбълкойн обезпечен с евро - Tribune.bg
Снимка:
© MONEI

В Испания започват тестването на EURM, стабилната монета, разработена от финтех компанията MONEI, която е обезпечена в евро. Тестовете се извършват под контрола на Централната банка на Испания (Bank of Spain).

Според информацията, публикувана на уебсайта на MONEI тестовете се провеждат сред ограничен брой потребители и под контрила на Bank of Spain.

EURM улеснява изпращането на евро благодарение на токен, фиксиран към еврото с паритет 1:1, чиято обща сума се депозира в няколко испански банки, като BBVA и Caixabank.

Във фазата на тестване на EURM групата потребители се състои от физически лица, които отговарят за правилното контролирано изпълнение на транзакциите с този токен.

Всеки от тестовата група трябва да въведе своя телефонен номер и след проверка на самоличността си чрез видео идентификация, той може да зареди портфейла с максимум 10 реални евро чрез Bizum. След това той намира толкова EURM, колкото е заредил, и може да изпрати токена на всички други регистрирани потребители. По този начин винаги има същия брой EURM като евро, които ги подкрепят, и те могат да бъдат обменени обратно по всяко време. Общата сума от „фиатни“ евро е депозирана в сметка на референтна испанска финансова институция, обясняват в съобщението си от MONEI.

Началото на този проект беше дадено през 2022 г., а през месец декемви 2023 година получи одобрението на Генералния секретариат на Министерството на финансите и международните финанси.

„Подхождаме към този пилотен тест като възможност за подобряване и фина настройка на проект, в който имаме пълно доверие. EURM представлява безпрецедентна иновация и имаме в ръцете си възможността да направим управлението на събиранията и плащанията, както и изпращането на пари по-сигурни, по-програмируеми, по-икономични, по-демократични и по-либерализирани от всякога“, коментира Алекс Сайз Вердагер, главен изпълнителен директор и основател на MONEI.

Анкети