Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Регулаторите в САЩ с обвинение срещу Kraken: Криптоборсата роботила без разрешително

Крипто

Регулаторите в САЩ с обвинение срещу Kraken: Криптоборсата роботила без разрешително

Регулаторите в САЩ с обвинение срещу Kraken: Криптоборсата роботила без разрешително - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) призова вчера пред федерален съд „Kraken“, третата по големина платформа за обмен на криптовалута в света, с обвинението, че работи без разрешително от надзорните органи, предаде Франс прес.

Този съдебен иск изглежда опровергава многобройните играчи в сектора, които вярваха, че надзорният орган е отслабил наказателните мерки след поредица от неблагоприятни съдебни решения.

През юни комисията вече атакува Binance, водещата световна платформа, и втората - Coinbase.

Процедурата, започната вчера пред федерален съд в Сан Франциско, е насочена срещу Payward и Payward Ventures - двете юридически единици, които стоят зад Kraken, цитира БТА.

Според SEC платформата, която неотдавна отпразнува десетата си годишнина, предлага посреднически и клирингови услуги „без да е регистрирала никоя от тези функции пред Комисията“

Липсата на регистрация „е лишила инвеститорите от значителна защита“, която би им позволила, според регулатора, да поискат проверка от него, запазването на пазарните данни и разпоредби срещу конфликт на интереси, предвидени от текстовете.

Властите обвиняват Kraken и за това, че е смесила собствените си средства с тези на клиентите си и е плащал оперативни разходи с пари, взети от депозитите на потребителите на платформата.

Според регулаторния орган компанията одитор е съобщила за "значителен риск от загуби" за клиентите заради тези практики.

В бизнес модела на Kraken има „конфликт на интереси, които заплашват средствата на инвеститорите“, заяви Гурбир Гревал, директор на подразделението на комисията, което се занимава с правоприлагането, цитиран в комюникето.

Платформата обяви в публикация на сайта си, че позицията на контролния орган произтича от лошо тълкуване на текстовете и че не е необходимо да се регистрира.

„Този развой няма влияние върху продуктите, които предлагаме и ние ще продължим да предлагаме услуги на клиентите ни без прекъсване“,  добави Kraken.

Анкети