Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Страните от ЕС одобриха първия в света всеобхватен набор от правила за регулиране на криптоактиви

Крипто

Страните от ЕС одобриха първия в света всеобхватен набор от правила за регулиране на криптоактиви

Страните от ЕС одобриха първия в света всеобхватен набор от правила за регулиране на криптоактиви - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Страните членки на Европейския съюз дадоха окончателно одобрение на първия в света всеобхватен набор от правила за регулиране на криптоактиви, засилвайки натиска върху страни като Великобритания и САЩ да предприемат подобни стъпки, предаде Ройтерс.

По време на среща в Брюксел на финансовите министри от ЕС, са били гласувани новите правила, които бяха обсъдени и одобрени от Европейския парламент през април.

Очаква се разпоредбите, регулиращи крипто сектора, да бъдат въведени от 2024 г.

Подобни мерки станаха още по-наложителни след колапса на крипто борсата Еф Ти Екс (FTX).

„Последните събития потвърдиха спешната необходимост от налагане на правила, които ще защитят по-добре европейците, които са инвестирали в тези активи, и ще предотвратят злоупотребата с крипто индустрията, свързана с прането на пари и финансирането на тероризма“, каза Елизабет Свантешон, министър на финансите на Швеция, която председателства Съвета на ЕС, предава БТА.

Правилата изискват европейските фирми, които искат да издават, търгуват и защитават криптоактиви, токенизирани активи и т. нар. „стейбълкойни“, да получават лиценз за тези дейности.

Също така са предприети стъпки за борба с укриването на данъци и използването на трансфери на криптоактиви за пране на пари, като е улеснено проследяването на трансакции.

От януари 2026 г. доставчиците на услуги трябва да получават имената на подателите и бенефициентите в криптоактиви, независимо от сумата, която се прехвърля.

Като част от новите правила фигурира и споразумение за изменение на правилата за сътрудничеството между членките на ЕС в областта на данъчното облагане, за да се включат в това число и трансакциите с криптоактиви, както и за обмен на информация относно предварителни данъчни решения за най-богатите лица.

Анкети