Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Централната банка на Норвегия настоява за по-бързо регламентиране на крипто пазара в страната

Крипто

Централната банка на Норвегия настоява за по-бързо регламентиране на крипто пазара в страната

Централната банка на Норвегия настоява за по-бързо регламентиране на крипто пазара в страната - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Норвежките власти трябва да предприемат стъпки за създаване на национална регулаторна рамка за криптоактивите и да не чакат европейското законодателство да влезе в сила“, Това се посочва в доклад на централната банка на Норвегия, предава Ройтерс.

„Международната регулаторна рамка е от решаващо значение. Въпреки това норвежките власти трябва да преценят дали да не побързат, вместо да чакат международни регулаторни решения", уточняват от финансовата институция.

Експертите от Norges Bank са категорични, че е нужно да се направи оценка на начина, по който трябва да се управлява рискът, свързан с децентрализираното финансиране в страната, докато бъде въведена общата европейска регулаторна рамка (MiCA).

Припомняме, че по-рано този месец ЕС даде своето окончателно одобрение на първия в света цялостен набор от правила за регулиране на криптоактиви, изисквайки фирмите, които издават и търгуват с криптоактиви, да бъдат лицензирани от национален регулатор от средата на 2024 г.

Страните от ЕС одобриха първия в света всеобхватен набор от правила за регулиране на криптоактиви

Освен това регламентът предвижда във всичките 27 държави членки да бъдат въведени нови правила за проследяване на трансакциите с криптоактиви като биткойни и токени за електронни пари, както част от мерките срещу укриването на данъци и използването на криптоактиви за пране на пари.

Норвегия не е част от блока от 27 държави, но правилата вероятно ще се прилагат в държавата, която е член на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ).

Освен това съвсем скоро се очаква и глобалните регулатори също да предложат набор от международни правила за криптоактивите.

Анкети