Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Едва 8 са борсите, в които е концентриран почти целият криптопазар в световен мащаб

Крипто

Едва 8 са борсите, в които е концентриран почти целият криптопазар в световен мащаб

Едва 8 са борсите, в които е концентриран почти целият криптопазар в световен мащаб - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Волатилността на криптопазара достига многогодишни дъна. Причината - инвеститорите се оттеглят, а регулаторите предприемат репресии срещу борсите, отчитат от компанията за криптовалутни анализи Kaiko.

Според най-новия доклад за ликвидността на криптопазара, изготвен от експертите в компанията, осемте най-големи борси в световен мащаб в момента представляват над 91% от пазарната дълбочина и 89% от общия обем.

„Силно концентрираните крипто пазари са едновременно добро и лошо нещо“, отчитат експертите.

„Несъмнено има недостиг на ликвидност, който, когато е разпределен в много борси и търговски двойки, може да влоши нестабилността и да наруши процеса на откриване на цената“, подчертават експертите.

Според доклада естествените пазарни сили неизбежно са довели до нарастваща концентрация на тази ликвидност върху няколко платформи, което е от полза за средния търговец от една страна. Но от друга страна силно концентрираните крипто пазари могат да създадат точки на провал за индустрията, подобно на колапса на FTX.

„Много централизирани борси все още нямат основни защити за търговците в случай на провал, хакове или манипулиране на пазара“, изтъкват анализаторите.

Ликвидността е концентрирана и става все по-концентрирана с течение на времето. През 2023 г. най-голямата борса, Binance, представлява 30,7% от дълбочината на световния пазар и 64,3% глобален търговски обем. Първите 8 най-големи платформи представляват цели 91,7% от дълбочината и 89,5% от обема.

От 2021 г. насам пазарният дял на спот обема на Binance се е увеличил от 38,3% на 64,3%. Трябва да се отбележи, че голяма част от това увеличение е свързано с промоцията на Binance за търговия с нулеви такси.

Kaiko също така отбеляза, че поради антикрипто регулаторната позиция в САЩ, ликвидността на алткойните е поела удара и сега е силно концентрирана в рамките на три големи борси: Coinbase, Kraken и Bitstamp. Забележително е, че алткойн ликвидността на Kraken е показала изключителни резултати, което я поставя наравно с Coinbase.

От август 2022 г. насам Kraken е запазила пазарната дълбочина за 30-те най-големи алткойна, докато Coinbase е претърпяла загуба на ликвидност от приблизително $5 милиона.

Анкети