Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. МВФ: Нужна е всеобхватна политика и обща регулация за крипто сектора

Крипто

МВФ: Нужна е всеобхватна политика и обща регулация за крипто сектора

МВФ: Нужна е всеобхватна политика и обща регулация за крипто сектора - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Глобалните финансови регулатори и Международният валутен фонд представиха пътна карта за координиране на мерки, защитаващи макроикономическата и финансова стабилност от негативните влияния на криптоактивите.

В съвместен доклад на Съвета за финансова стабилност и МВФ се посочва, че подобни рискове се изострят от неспазването в някои случаи на вече съществуващите закони.

Според анализа много от обявените преимущества на криптовалутите като по-евтините и по-бързи трансгранични плащания и повишаване на финансовото приобщаване все още не са се материализирали.

„Широко разпространеното приемане на криптоактиви може да подкопае ефективността на паричната политика, да заобиколи мерките за управление на капиталовите потоци, да изостри фискалните рискове, да отклони наличните ресурси за финансиране на реалната икономика и да застраши глобалната финансова стабилност“, се казва в становището на двете световни организации.

Документът определя срокове за членовете на МВФ и Г-20 за прилагане на последните препоръки от Съвета за финансова стабилност и IOSCO за регулиране на крипто индустрията.

Според анализатори това бележи по-нататъшна еволюция в регулаторното мислене след няколко години на слаб контрол, но ситуацията драстично се промени след колапса на крипто борсата FTX миналия ноември, което разтърси пазарите.

„Необходим е всеобхватен политически и регулаторен отговор за криптоактивите, за да се отговори на рисковете свързани с тях за макроикономическата и финансова стабилност“, се казва в документа, който ще бъде представен на лидерите на Г-20 на среща на върха този месец в Ню Делхи.

Европейският съюз одобри първия в света всеобхватен набор от правила за криптоактиви, но другаде има по-нестабилен подход към сектора, където измамите и манипулациите са „разпространени“, изтъкват още експертите.

Други момент в документа включват препоръка за избягване на големи дефицити от правителствата, които могат да доведат до инфлация и да се отразят отрицателно на  курсовете на фиатните валути, като по този начин насърчат преминаването към заместители в лицето на криптоактивите. Като заедно с това данъчното третиране на криптоактивите също трябва да бъде обмислено.

Анкети