Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. От туитове до транзакции: X с лиценз за операции с крипто и фиатни пари в 7 щата на САЩ

Крипто

От туитове до транзакции: X с лиценз за операции с крипто и фиатни пари в 7 щата на САЩ

От туитове до транзакции: X с лиценз за операции с крипто и фиатни пари в 7 щата на САЩ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Мъск все повече се доближава до целта да превърне своята социална платформа X, доскоро известна като Twitter, в „приложение за всичко“.

Платформата вече има право да извършва финансови операции подобно на PayPal или Venmo в 7 щата на САЩ. Като част от тези разрешения позволяват и обработка на крипто трнзакции.

Преди известно време Мъск загатна, че неговата платформа X може да излезе отвъд публикациите в социалните медии, а лицензите за финансови операции, получени през юни в Аризона, Мериленд, Джорджия, Мичиган, Мисури и Ню Хемпшир, показват, че съвсем скоро X може да предлага услуги свързани и с криптовалути. Последният придобит от X лиценз е за парични транзакции в Роуд Айлънд, като регулаторите изискват същия документ при предлагане на крипто услуги, предават световните медии.

Лицeнзът в Роуд Айлънд e пpидoбит нa 28 aвгycт, cпopeд дaннитe нa NМLЅ - Haциoнaлнaтa cиcтeмa зa лицeнзиpaнe в CAЩ. Като според регулатора одoбpeниeтo ce изиcĸвa пo зaĸoн зa ĸoмпaнии, ĸoитo извъpшвaт финaнcoви дeйнocти oт имeтo нa пoтpeбитeлитe, cвъpзaни c изпpaщaнe и пoлyчaвaнe нa пapи - oпpeдeлeниe, ĸoeтo вĸлючвa ĸaĸтo фиaтни, тaĸa и ĸpиптoaĸтиви.

Според експерти, въпреки че със сигурност отварят пътя за предлагане на крипто плащания, държавните лицензи не са ограничени или уникални само за тази услуга. Но все пак мнозина са на мнение, че Мъск се е фокусирал именно върху крипто пазара. Не веднъж милиардерът е изразявал пристрастието си към индустрията, като освен това множество пъти е повлиявал на сектора със свои действия, изказвания или шеги.

Преди няколко месеца – още преди ребрандирането на Twitter в X, ексцентричният бизнесмен за кратко подмени логото на платформата - синята птичка, с облика на криптовалутата Dogecoin – куче от породата Шиба Ину. Това предизвка почти мигновена реакция, довела до рязък скок на Dogecoin.

Илон Мъск смени логото на Twitter с това на Dogecoin

„Мисля, че е необходима нова социална медийна компания, която е базирана на блокчейн и включва плащания“. Това пък са думи от пост на Мъск само дни преди да получи офертата за закупуване на Twitter за 43 милиарда долара през април 2022 г.

Western Union и PayPal имат същите държавни лицензи като X, но и допълнителни - в съответствие с предлаганите от тях услуги и щатите, които обслужват.

Анкети