Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. В Лондон стартира съдебен процес за предполагаемия изобретател на Биткойн

Крипто

В Лондон стартира съдебен процес за предполагаемия изобретател на Биткойн

В Лондон стартира съдебен процес за предполагаемия изобретател на Биткойн - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

В Лондон започна съдебният процес срещу Крейг Райт, който се опитва да установи дали австралийският компютърен учен е изобретил биткойн - най-популярната криптовалута в света, предаде АФП.

53-годишният Райт твърди, че е Сатоши Накамото - псевдонимът на създателя на биткойн и автор на бялата книга, която представи криптовалутата на света през 2008 г.

Crypto Open Patent Alliance (COPA), организация с нестопанска цел, създадена, за да запази технологията на криптовалутите свободна от патенти, съди Райт заради твърденията му, направени за първи път през 2016 г.

Очаква се процесът във Върховния съд в Лондон, председателстван от съдия Джеймс Мелър, да продължи до средата на март.

„В продължение на близо 10 години... Райт имаше най-силния стимул да докаже, че е Сатоши Накамото - но собственоръчно се провали“, заяви адвокатът на COPA Джонатан Хоф в началото на делото.

Според Хоф документите, предоставени от Райт, не са написани със същия софтуерен код като оригиналната бяла книга от 2008 г.

„Делото на COPA е просто, че твърдението на д-р Райт, че е Сатоши, е лъжа, основана на сложна фалшива история и подкрепена от фалшифициране на документи в промишлен мащаб“, добави адвокатът в писмено изложение.

„След като фалшивите документи и несъответствията му бяха разкрити, той прибягна до нови фалшификации и все по-неправдоподобни оправдания.“

COPA иска Върховният съд да постанови, че Райт - който се очаква да бъде разпитан на 6 февруари - не е Сатоши.

Загадъчният програмист се описва като „Създател на Биткойн“ в социалната медийна платформа X.

„Аз замислих биткойн и го представих на света“, написа той миналия месец в публикация в X.

Райт, който на своя уебсайт се описва и като бизнесмен, е участвал в редица съдебни дела, заведени от самия него, но този път от него се иска да се защити.

COPA обединява тежки играчи в индустрията, включително платформата за криптовалути Coinbase и Block, която е специализирана в цифровите плащания.

Тя обвинява Райт, наричан от недоброжелателите си „Факетоши“, че е излъгал за самоличността си и че е подправил и манипулирал документи, представени в опит да докаже твърденията си.

Изходът на делото може да определи и този на друго дело, в което Райт се изправя срещу 26 разработчици - включително Coinbase - за предполагаемо нарушаване на правата му върху интелектуалната собственост.

Анкети