Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Проучване: За трансакциите с Биткойн е нужно 6,2 млн. пъти повече вода, отколкото за банковите

Крипто

Проучване: За трансакциите с Биткойн е нужно 6,2 млн. пъти повече вода, отколкото за банковите

Проучване: За трансакциите с Биткойн е нужно 6,2 млн. пъти повече вода, отколкото за банковите - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Добивът на биткойн има потенциал да натовари водните ресурси в райони, предразположени към суша. Копачите използват специализирани компютри за решаване на пъзели денонощно, за да валидират транзакции и да печелят биткойни в замяна. Цялата тази изчислителна мощност изгаря много енергия. И подобно на други центрове за данни, много крипто мини също в крайна сметка използват много вода в своите охладителни системи, за да предпазят машините от прегряване. Това обобщава в свое проучване докторантът в университета Vrije в Амстердам Алекс де Врис, който е финансов икономист.

Безспорен е фактът, че най-популярната криптовалута е известна със значителните ресурси, от които се нуждае, за да работи, но според най-новото проучване количеството вода, което се разхищава в световен мащаб е впечетляващо. Според изследователите методът на работа на Bitcoin включва редовно увеличаване на трудността на изчисленията. Така е нужна все повече и повече енергия и съответно консумацията на ресурси се увеличава дори и с опитите за оптимизация.

Досегашните проучвания бяха насочени предимно към това колко електричество се използва от криптовалутата. Новото проучване обръща внимание и на количеството вода, което е нужно за обработка на трансакциите.

Резултатите показват, че през 2021 г., когато Bitcoin беше в своя исторически връх по интерес и цена, за генерирането на криптовалутата са използвани 1600 гигалитра вода. Това е равно на средно по 16 000 литра вода за всяка една трансакция с криптовалутата. За сравнение, една трансакция с банкова карта на ПОС терминал използва 6,2 млн. пъти по-малко вода, съобщава The Verge. Учените очакват, че през тази година консумацията на вода за генериране на криптовалутата ще достигне още по-голям рекорд - 2300 гигалитра. Само в САЩ генерирането на Bitcoin използва вода колкото град с размерите на столицата Вашингтон.

Анкети