Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Оборудват държавните крипто банкомати в Ел Салвадор със система за по-бързи транзакции

Крипто

Оборудват държавните крипто банкомати в Ел Салвадор със система за по-бързи транзакции

Оборудват държавните крипто банкомати в Ел Салвадор със система за по-бързи транзакции - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Athena Bitcoin, компанията, управляваща държавна верига от крипто банкомати в Ел Салвадор, планира да интегрира Lightning Network в 100 от тези машини през следващите няколко месеца.

Според прессъобщение от 7 ноември Athena Bitcoin Global и Genesis Coin вече са активирали използването на технологията Lightning Network в цялата си технологична инфраструктура и сега ще започнат да я прилагат, първо в Ел Салвадор и след това в Латинска Америка.

Lightning Network е система за разплащания с бързина до под секунда, която освен, че позволява по-бързи тегления, минимизира таксите за транзакциите. Според платформата Coin ATM Radar, която се занимава с картиграфирането на крипто банкомати по света, едва 3,7% от всички такива машини в света поддържат Lightning Network технологията.

Athena възнамерява да премине към поддръжка на Lightning на 100 от държавните банкомати Chivo, които оперира в Ел Салвадор, до декември 2023 г. Останалите павилиони, включително тези с марката Athena, ще бъдат включени в системата още през първите три месеца на 2024 г. В момента в Ел Салвадор има общо 215 крипто банкомата.

Лидерът на страната Найиб Букеле, който направи биткойн BTC законно платежно средство още през 2021 г., наскоро обяви кандидатурата си за преизбиране за президент през 2024 г. През април 2023 г. Букеле предприе смел ход, като премахна всички данъци върху технологичните иновации, с което цели да привлече повече предприемачи, както и чуждестранен капитал в страната.

Някои анализатори чертаят много завидно бъдеще на Ел Салвадор и смятат, че страната може да последва примера на Сингапур и да се превърне във голям финансов център.