Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Криптоиндустрията в САЩ търси даилог със законодателите за балансирана регулация на сектора

Крипто

Криптоиндустрията в САЩ търси даилог със законодателите за балансирана регулация на сектора

Криптоиндустрията в САЩ търси даилог със законодателите за балансирана регулация на сектора - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Американските криптокомпании представиха своите виждания и предложения за регулация на индустрията в страната по време на среща с конгресмените в Капитолия във Вашингтон. Целта на срещата, организирана от американска криптоборса Coinbase и създадената от нея неправителствена организация Stand With Crypto е да се намери балансирано решение, което да регламентира крипто индустрията, но без да спъва развитието на сектора, предава Ройтерс.

Според анализатори обаче това в момента е доста трудно начинание, тъй като опитите да прокарат благоприятни за индустрията закони вероятно ще бъде засенчен от битката за федералния бюджет и репресиите на Сената срещу използването на крипто за пране на пари.

Комисията по финансови услуги към долната камара на Конгреса през юли прие два важни закона, чиято цел е да изяснят кои съществуващи финансови правила се отнасят и за криптоиндустрията, а криптолобистите се надяват да убедят законодателите да ги прокарат и през Сената.

„Има много съпътстващи проблеми, но ние трябва да продължим да потропваме по масата“, обясни Кетрин Даулинг, представител компанията Bitwise, оперираща с криптоинвестиции. В момента редица компании в сектора настояват американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) да одобри фонд за спотово търгуване на биткоини.

С инициативата си от Coinbase се надяват да обединят сектора, за да имат сили да се противопоставят на затягащата се регулаторна хватка от страна на SEC. От регулаторния орган са категорични, че криптокомпаниите размиват правилата и не ги спазват. Припомняме, през юни тази година SEC повдигна обвинение срещу Coinbase и съперника ѝ Binance заради финансови нарушения, които те твърдят, че не са извършвали.

Индустрията похарчи близо 13 милиона долара за лобиране на федерално ниво през първото полугодие на годината и гони нов пореден рекорд след регистрираните 21,6 милиона долара през 2022 г., сочат данни на OpenSecrets, цитирани от Ройтерс. Най-много са парите, изтекли от касите на Coinbase - 1,4 милиона долара.

„Искаме да се уверим, че това, което правим, няма да бъде изтрито от правителството“, казва Кейра Калвърт, директор за политиката на Coinbase в САЩ.

Анкети