Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Йелън призова за регулации на компаниите за стейбълкойни и дигитални портфейли за криптовалути

Крипто

Йелън призова за регулации на компаниите за стейбълкойни и дигитални портфейли за криптовалути

Йелън призова за регулации на компаниите за стейбълкойни и дигитални портфейли за криптовалути - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Конгресът на САЩ трябва да приеме решение, с което да даде правото на федералните власти да регулират дейността на компаниите, които генерират т. нар. "стейбълкойни" и на фирмите, които издават дигитални портфейли за криптовалути. Това заяви пред американските законодатели финансовият министър на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

По време на изслушване в Комисията по въпросите на финансовите услуги към Камарата на представителите на САЩ Йелън посочи, че федералните власти трябва да имат тези права, за да могат да гарантират защитата на потребителите и финансовата стабилност.

Позицията на администрацията на американския президент Джо Байдън е, че пазарът на "стейбълкойни" и на други криптоактиви трябва да бъде регулиран от конкретна федерална институция, отбелязва финансовият министър на САЩ, предава БТА.

Стейбълкойните са криптовалути, пряко свързани с реални валути и други реални активи, например облигации. Те се смятат за гръбнака на криптопазара и дават възможност на потребителите бързо да се прехвърлят от една на друга валута, без да им се налага да минават през фиатни пари (наложено със закон платежно средство в рамките на определена територия, което се емитира от централна банка, без да е обезпечено от физически активи - бел. ред.).

Анкети