Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Министър Радев: Борим се 300 трафопоста да бъдат електрозахранени

Енергетика

Министър Радев: Борим се 300 трафопоста да бъдат електрозахранени

Министър Радев: Борим се 300 трафопоста да бъдат електрозахранени - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Информацията е актуална към 11 ч. По отношение на електрозахранването, останаха нещата с двете мрежи – ЕРМ Запад и ЕРМ Север. В частта Юг няма повече аварийна обстановка, или иначе казано населени места без електрозахранване.

Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Румен Радев.

„В ЕРМ Запад имаме все още 175 трафопоста, които имат проблем със самото захранване“, каза министър Радев и подчерта, че те се водят в 68 населени места, съответно 9507 абонати.

Енергийният министър отбеляза, че нещата се приоритизирани така, че там, където има реално най-много засегнати, да получат приоритетно електрозахранване.

„По отношение на Електроразпределение Север, там ситуацията е 163 трафопоста, предимно остават в областите Габрово, Шумен, Търговище, Разград, малко в Силистра и Горна Оряховица“, каза той и допълни, че става въпроса за 58 места и 8234 абонати.

Министър Радев допълни, че има съществено развитие на обстановката, но все още се борят с около 300 трафопоста да бъдат електрозахранени.

По отношение на газохранилището „Чирен", което беше на собствено газгенераторно захранване, всичко е решено и в пълна изправност.

„По отношение на ЕСО, ние имаме за всеки отделен мрежови експлоатационен район планове за действие при обилни снегонавявания, поледици и ураганни ветрове", каза още енергийният министър. Той допълни, че в същия аспект за развити такива планове и в електроразпределителните дружества.

Министър Радев обясни, че правят секторна работна среща с представителите на всяко от електроразпределителните дружества и ЕСО.

По думите му констатираните проблеми не са малко.

Ще бъде направена и допълнителна извънбраншова среща с МРРБ, МВР, МОСВ, МЗ и МЗХ.

„В този формат на управление има смисъл не само да се бяга срещу вятъра, а всъщност превенцията да е в резултат на осъзнати слабости, съответно на планирани и обмислени действия след това, а не да остават нещата на самотек година след година", категоричен е министър Радев.

Енергийният министър коментира, че какво КЕВР проверява, или пък твърди, че е проверявал или не е, е нещо различно от проверките, които се извършват от Дирекция „Сигурност на енергоснабдяването и управление при кризисни ситуации“ в МЕ.