Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Асен Василев: Поканих и вицепрезидента на SpaceX Тим Хюс да посети България наесен

Мрежата

Асен Василев: Поканих и вицепрезидента на SpaceX Тим Хюс да посети България наесен

Асен Василев: Поканих и вицепрезидента на SpaceX Тим Хюс да посети България наесен - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook/Assen Vassilev

„Борбата с дезинформацията и манипулираното и подвеждащо съдържание в социалните мрежи обсъдихме във Вашингтон с ръководители на глобалната компания Meta, собственик на социалните мрежи Facebook и Instagram.

Призовах ги да се вземат мерки за спиране на руската пропаганда през социалните мрежи, насочена към подкопаване на доверието в европейските институции, САЩ и НАТО.  Важно е мерките да се предприемат преди евроизборите.

Представителите на Meta ни представиха новите новите модели изкуствен интелект AI, които позволяват разпознаване и премахване на манипулирани изображения и подвеждаща информация

Вав Вашингтон имах среща и с вицепрезидента на SpaceX Тим Хюс, на когото отправих покана да посети България наесен заедно с ръководителя на NASA Бил Нелсън. „СпейсЕкс“ и НАСА работят заедно по космическата програма, която трябва да върне човечеството на Луната и да го отведе до Марс.“

Преди ден Асен Василев коментира пред германския вестник „Die Welt“, че е оптимист, че страната ни ще стане следващата държава от еврозоната на 1 януари 2025 г. 

Die Welt© Die Welt Die Welt

„Задлъжнялостта на страната от 22% от БВП е втората най-ниска в целия ЕС и далеч под максимално допустимото ниво от 60%. България няма проблем и с определената в Маастрихтските критерии цел от 3% дефицит“, категоричен е Василев.

„Не виждам причина за отлагане. Новите евромонети вече се секат и информационните системи на банките са готови. Според социологическите проучвания по-голямата част от българите подкрепят присъединяването. Подкрепата в бизнес общността е още по-голяма. Но това не зависи от нас. Това е решение на Европейската комисия и на Европейската централна банка“, каза още българският финансов министър.

На въпрос за икономическата стабилност на страната Асен Василев подчертава, че от самото начало увеличението на заплатите е в основата на усилията в областта на икономическата политика.

„Ние осигуряваме по-високи заплати, а работодателите получават държавна помощ за инвестиции, които увеличават производителността на икономиката. Това се изплаща по много начини. От една страна, се увеличават данъчните приходи. От друга страна, въпреки рязкото покачване на заплатите, безработицата намалява.“

Анкети