Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Атанас Пеканов: 200 млн. лв. тръгват към бизнеса по ПВУ за изграждане на ВЕИ

Мрежата

Атанас Пеканов: 200 млн. лв. тръгват към бизнеса по ПВУ за изграждане на ВЕИ

Атанас Пеканов: 200 млн. лв. тръгват към бизнеса по ПВУ за изграждане на ВЕИ - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook
От профила във Фейсбук на Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства:
 
Щастлив съм да съобщя, че вчера беше официално открита за кандидатстване една от най-чаканите програми за финансова подкрепа от Плана за възстановяване и устойчивост, а именно програмата за изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия.
Тази програма е на стойност 200 милиона лева и ще предоставя средства на малки и средни предприятия за изграждане на фотоволтаици и колокирани системи за съхранение на енергия. Целтана програмата е да окаже подкрепа на прехода към климатична неутралност чрез подобряване на независимостта на ниво предприятие. Това ще се случва чрез изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия, както и допълнителен гаранционен финансов инструмент за енергийна ефективност и възобновяема енергия. Вярвам, че това ще бъде една от най-успешните и смислени програми в българския ПВУ. 
Тя дава възможност по децентрализиран начин, с участието на бизнеса, да реализираме правилните инвестиции, които да допринасят за целите на декарбонизацията, да правят по този начин енергийната ни система по-устойчива, и нашата икономика по-независима. В същото време, това са инвестиции, които намаляват разходите на бизнеса в средносрочен план, така правят икономиката ни по-конкурентоспособна, а стоките им по-евтини. На база на това, в рамките на служебния кабинет на премиера Стефан Янев, с екипа ми увеличихме десетократно средствата по ПВУ за тази програма от 20 на 200 млн лева. Очакваме голям интерес към нея и ако това наистина е факт, ще търсим механизми за отпускането на още средства в бъдеще.
Условията са:
· Финансира се комплект от фотоволтаични системи за собствена употреба със системи за съхранение на енергия (напр. батерии)
· Фотоволтаиците могат да имат мощност до 1 MW, но и не повече от два пъти размера на предоставената мощност от ЕРП
· Съоръженията за съхранение на енергия трябва да имат минимален капацитет, равностоен на съхранение на 100% от мощността на фотоволтаичната система за 1 час
· Общият бюджет е 200 млн. лв., като минималният размер на заявеното финансиране от дадено предприятие е 75 000 лв., а максималният – 1 000 000 лв.
· В зависимост от размера на предприятието и локацията програмата финансира между 35% и 50% от проекта.
· Финансират се капиталови разходи, СМР и консултантски услуги
· Отворено за микро-, малки и средни предприятия, както и такива със средна пазарна капитализация (регистрирани не по-късно от 31.12.2019 г.)
· За пълен списък с условия и за кандидатстване онлайн с електронен подпис, последвайте следния линк:
· Срокът за кандидатстване е 3 месеца, считано от днес.
 
 
 

Анкети