Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. БАЗ и СЗБ: Където има перки в морето, няма туризъм

Мрежата

БАЗ и СЗБ: Където има перки в морето, няма туризъм

БАЗ и СЗБ: Където има перки в морето, няма туризъм - Tribune.bg
Снимка:
© БАЗ/СЗБ

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната позиция против изграждането на перки за производство на енергия в Черно море.

Ето и какво смятат те: 

След като се запознахме с всички аспекти на идеята, чието изпълнение започна „на тъмно“, но придоби сериозна публичност, сме на мнение, че това би навредило сериозно на българския туризъм.

Когато казусът стана известен на обществеността, се направи опит за уж „кръгла маса“ по темата, която се оказа изключително проформа. Срещата беше организирана от депутата Ивайло Мирчев, който обаче не присъства на нея, а изпрати човек, стоящ много далеч от материята. От цялата страна обаче, за да се срещнат помежду си, дойдоха заинтересовани страни от различните браншове. Нямаше обаче кой да ги чуе…

По време на сбирката поне стана ясно, че бизнесът, еколозите и рибарите отхвърлят идеята. Защото, където има перки в морето, няма живот във водата. Няма и туризъм. Всички ангажирани с темата институции изпратиха отрицателни становища за перките. Такова нямаше единствено от Министерството на туризма, което не е изненада с оглед досегашната незаинтересованост на министър Зарица Динкова към сектора.

В заключение смятаме, че подобни решения трябва да се дискутират предварително, да се взимат предвид всички гледни точки, а не постфактум да се организират проформа събития, на които организаторите не присъстват.

Анкети