Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Диана Ковачева: 527 хил. семейства се нуждаят от финансова подкрепа за подмяна на водомери и топломери

Мрежата

Диана Ковачева: 527 хил. семейства се нуждаят от финансова подкрепа за подмяна на водомери и топломери

Диана Ковачева: 527 хил. семейства се нуждаят от финансова подкрепа за подмяна на водомери и топломери - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook

От Фейсбук профила на Диана Ковачева, омбудсман на Република България:

Изпратих писмо до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в което настоявам битовите клиенти на топлофикационните дружества в сградите - етажна собственост да получат финансова подкрепа от фондовете на Европейския съюз.

Причината е, че на около 572 хиляди домакинства им се налага до 1 януари 2027 г. да преоборудват инсталациите за отопление и за битово горещо водоснабдяване в жилищата си със средства за дялово разпределение на топлинната енергия с дистанционно отчитане.

Това са радиаторните разпределители и водомерите за топла вода.

Изискването за преминаването към дистанционно отчитане е съгласно европейски регламент, който България е длъжна да изпълни.

Обърнах внимание, че става въпрос за около 1,276 млн. радиаторни разпределителя и 660 хил. водомера за топла вода, а близо 93% от тези устройства са собственост на битовите клиенти и замяната им е изцяло за тяхна сметка.

Според някои оценки, преминаването от уреди с визуално отчитане към уреди с дистанционно отчитане ще струва на битовите клиенти над 100 млн. лв. за периода 2021-2026 г.

Средствата за дялово разпределение на топлинната енергия с дистанционно отчитане са по-сложни и по-скъпи в сравнение с конвенционалните устройства, като оскъпяването е по-малко при радиаторните разпределители и значително по-голямо при водомерите за топла вода.

Например,  цените на дистанционните водомери започват от около 100 лв. за брой и са приблизително двойно по-високи в сравнение с конвенционалните водомери. А приблизителната цена на радиомодула за водомер за топла вода е около 50 лв. Т.е. тази стойност дава представа за оскъпяването на единичния уред вследствие на законовите изисквания.

Преоборудването вече е в ход, като по данни на търговци за дялово разпределение най-много устройства предстои да бъдат заменени през 2024 г.


Анкети