Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Google отново с грешни данни за курса на национална валута - този път потърпевша е Малайзия

Мрежата

Google отново с грешни данни за курса на национална валута - този път потърпевша е Малайзия

Google отново с грешни данни за курса на национална валута - този път потърпевша е Малайзия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Централната банка на Малайзия (Bank Negara Malaysia - BNM) заяви, че Google е цитирал неправилно обменния курс на националната им валута – рингита. Според информацията, споделена от технологичния гигант рингита е бил подценен спрямо долара. От централната банка са категорични, че ще търсят обяснение за грешката.

От BNM уточняват, че Google e котирал рингита при 4,98 за долар в петък (15 март), докато тогава най-слабото ниво на малайзийската валута според официалните данни е било 4,7075. От централаната банка са категорични, че валутата е била подценена и не отразява положителните икономически основи на Малайзия.

„BNM категорично отхвърля неточните данни за обменния курс на рингита, които се разпространяват в социалните медии въз основа на грешен обменен курс USD/MYR, публикуван от Google на 15 март 2024 г.“, написаха от банката във Facebook.

Освен това BNM твърди, че неточни данни са били публикувани и няколко седмици по-рано на 6 февруари.

„Тъй като това е вторият случай на неправилно докладване, BNM ще потърси от Google обяснение как е възникнало неточното докладване и какви коригиращи мерки са били предприети, като се има предвид, че това е повтарящ се проблем, който засегна Малайзия и други страни през последните няколко месеца,“, пишат от банката в свое изявление.

Рингитът, който спадна до 26-годишно дъно миналия месец, е отслабнал с около 2,44% тази година, пише Ройтерс.

Това е пореден случай на подобна грешка за технологичния гигант. Припомняме, че през януари тази година валутният конвертор на Google предостави информация, която неправилно подцени полската злота с повече от 20%.

Грешка: Google публикува фалшиви данни за курса на полската злота – понижи я с 20%

Тогава от Google уточниха, че нейният валутен конвертор разчита на данни от външни източници, като финансови борси и други доставчици на съдържание и не се проверяват предварително.

Грешката на Google се случва само няколко дни след като управителят на BNM Абдул Рашид Гафур каза, че правителството на Малайзия и централната банка предприемат координирани действия за допълнително увеличаване на потоците към валутния пазар, за да гарантират, че рингитът остава стабилен.

Анкети