Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Икономист: Най-много милиардери са концентрирани в района на Сан Франциско - 68

Мрежата

Икономист: Най-много милиардери са концентрирани в района на Сан Франциско - 68

Икономист: Най-много милиардери са концентрирани в района на Сан Франциско - 68 - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

От фейсбук профила на икономиста Боян Дуранкев:

„Страните с най-много милионери и милиардери. Къде е България?

Следващата таблица предоставя данни за богатството за 15-те страни с най-богати хора в света, известни още като „W15“, като данните са от 2023 г.

Ето и информацията за други страни.

Русия има 43 милиардери, малкото Монако и голямата Бразилия - по 25, Тайван - 23, Саудитска Арабия и Испания - по 22, Гърция и Нова Зеландия - по 8, Виетнам - 6, Южна Африка и Португалия - по 5, Малта и Нигерия - по 3.

Най-много милиардери са концентрирани в района на Сан Франциско - 68, следван от Ню Йорк - 60, Лос Анджелис - 43, Пекин - 42 и чак след тях митичния милионерски Лондон - 35.

Търсенето на данни за България ще ни затрудни, но най-вероятно "трудолюбивите" милиардери (ако се прибави и състоянието, укрито по време на „Прехода“ - криминално или по друг начин - в офшорки и в чужбина) са около 5. Или под 10, ако придобитите средства са грижливо инвестирани. Разбира се, това са мои прогнозни стойности; БНБ и НАП вероятно също нямат точна информация.

Официално (според БНБ) има и над 1200 милионери и мултимилионери. Годишно милионерите набъбват с около 300 нови личности.

Един от факторите за успешно нарастване на богатствата на най-богатите е ниският корпоративен и ниският „плосък“ данък върху доходите на физическите лица, дарени на олигарсите от Тройната коалиция, оглавявана от 100 процентов социалист.

Банално или не, но първите три „сили“ на първия ред в НС нямат намерения да учвеличават данъците на богаташите.

А е време за генерална промяна!“