Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Как заведенията ще информират клиентите за имитиращи млечни продукти

Мрежата

Как заведенията ще информират клиентите за имитиращи млечни продукти

Как заведенията ще информират клиентите за имитиращи млечни продукти - Tribune.bg
Снимка:
© кадър

Нови правила за имитиращите млечни продукти. Вече и в заведенията клиентите задължително ще бъдат уведомявани, ако има имитиращ млечен продукт вместо сирене. Това трябва бъде записано в менюто. В момента ресторантите трябва да дадат тази информация само ако клиентите попитат. Промените предстои да бъдат разписани в наредба.

Ричард Алибегов от „Българска асоциация на заведенията“ посочи, че към бранша не е имало покана за обсъждане на темата.

„Когато се изготвя закон за конкретен икономически отрасъл, трябва да бъдат поканени представители. Нямаме идея какво пише в новите правила и какво подбужда промените. Не виждам как можем да проверяваме за имитиращи продукти, законът е насочен към ресторантьорския сектор, а не към производители“, коментира той пред Нова нюз.

Алибегов допълни още, че бизнесът поръчва сирене, но не е ясно какво ще му бъде доставено.

Той посочи още, че ресторантьорския бранш ще трябва да актуализира менютата си с новите допълнения, а това ще струва пари.

„Можем да поръчаме сирене, въпросът е какво ще дойде. Може да се описва в отделни листове към менюто кои храни съдържат имитиращи продукти, както вписваме и алергените. Няма нищо лошо в този вид продукти, законни са. Това обаче ще коства средства подновяване на менютата с новите допълнения“, обясни той. И прогнозира дъжд от жалби към БАБХ.

От своя страна д-р Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители" посочи, че проблемът е повдигнат още преди години.

„Не знам защо бяха набедени само имитиращите продукти, ставаме свидетели и на други измами. Водещите проблеми са преоводнените млечни продукти. Ако искаме наистина да информираме потребителите, нека да е за всичко. Търговците на едро трябва също да имат задължение да следят за имитиращи продукти. Освен това проблем са не само заведенията, а и ведомствените столове и училищата“, коментира той.

Етикети: сирене (12)
Анкети