Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Симеон Дянков: Най-вероятно ще приемем еврото на 1 януари 2027 г.

Мрежата

Симеон Дянков: Най-вероятно ще приемем еврото на 1 януари 2027 г.

Симеон Дянков: Най-вероятно ще приемем еврото на 1 януари 2027 г. - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/Нова нюз

„Не сме готови за еврозоната, най-вероятно ще приемем еврото на 1 януари 2027 г.“, това заяви пред Нова нюз бившият министър на финансите Симеон Дянков.

Той посочи, че конвергентният доклад за приемането на еврото ще излезе следващата седмица.

По думите му резултатите се знаят отсега, „не сме готови все още“.

„Бюджетът беше фокусиран върху това, а основни пера бяха низвергнати и се сложиха по-малко пари. Новото правителство трябва да помисли и за това - не само за еврото, но и какво е важно за социалния живот в България“, заяви Дянков.

Той обясни, че на всяка втора година има редовен доклад за еврозоната и трябва да си го поискаме. Програмите са разписани така, че поне два месеца страната да покрива всички критерии.

„Най-рано следващия април може да кандидатстваме за извънреден конвергентен доклад в ЕК. Така че следващият юли може да получим такъв доклад, който да каже покриваме ли критериите. Ако ги покриваме, ще се вземе решение кога да приемем еврото. Може да е до края на 2025 г., но не означава автоматично, че от 1 януари 2026 г. ще имаме евро. По-вероятното ни влизане е 1 януари 2027 г.“, допълни той.

Той е категоричен, че до края на годината няма да покриваме критерия инфлация, а би било неразумно да поискаме доклад тогава.

„Два доклада в една и съща година е извънреден случай - има го в Словакия, но тя покрива критериите четири поредни години. България обаче не покрива критерия за инфлация от септември 2021 г. - близо три години. Няма да имаме толеранс“, коментира бившият финансов министър.

По думите на Дянков е нужна актуализация на Бюджет 2024.

„За тази година са предвидени рекордни заеми - близо 11 млрд. лева. Заради политическите трусове предстои тепърва да се взимат. Не смятам, че е необходим друг заем извън тези 11 млрд. лева. Само лихвите тази година са над 1 млрд. лева. Далеч сме от дългова криза, тъй като сме много под критерия от 60% от БВП, ние сме на 24%, преди три години бяхме на 14%“, поясни той.