Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Служебният кабинет ще внесе бюджет в парламента на 3 май

Мрежата

Служебният кабинет ще внесе бюджет в парламента на 3 май

Служебният кабинет ще внесе бюджет в парламента на 3 май - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Ръст на икономиката от 1,8%, инфлация 8,7%, минимална заплата - във фризера, безработица 4,2%,  пенсиите нагоре с 12,6% от юли, бюджетен дефицит 3%, таван на нов дълг - 10 млрд. лв. Това най-вероятно ще е макрорамката, която служебният финансов министър ще предложи на правителството, а то от своя страна ще внесе в парламента на 3 май, ако дотогава няма редовно правителство, пише „24 часа“. 

„Окончателните разчети все още не са готови, някои показатели могат да претърпят промени“, сподели информиран източник, посочва медията.

Две числа обаче са „заковани“ - дефицит 3% и ръст на икономиката 1,8%, колкото предвижда в последната си прогноза и Световната банка. През 2024 г. икономиката ще се върне към обичайния за последните години растеж от около 3,3%.

Безработицата ще остане ниска - 4,1%, като социалните плащания са сметнати при пазар на труда без резки сътресения. Минималната заплата ще остане във фризера до края на тази година. За следващата се залага тя да стигне 940 лв., както вече обяви Велкова.

Индексиране на бюджетни заплати ще има, но с между 8 и 10%, и то в министерства и ведомства, в които възнагражденията не са променяни от началото на миналата година.

Анкети