Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Терзиев: София разполага с над 176 млн. лв. за подобряване условията в училища и детски градини

Мрежата

Терзиев: София разполага с над 176 млн. лв. за подобряване условията в училища и детски градини

Терзиев: София разполага с над 176 млн. лв. за подобряване условията в училища и детски градини - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От фейсбук профила на столичния кмет Васил Терзиев:

„Нови 57,9 млн. лева добавяме в София към инвестициите в училища и детски градини, този път по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024-2027 на Министерство на образованието и науката.

Равносметката за тази година до момента – към осигурени инвестиции по тази програма имаме още 3,9 млн лева одобрени по друга програма на МОН за изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки. И към тях добавяме над 115 млн заложени в капиталовата програма на Столична общината за строеж на нови детски градини, ремонти на училища, детски ясли и градини, възстановяване и ремонти на детски площадки в междублокови пространства и спортни площадки, която очаква гласуване в Столичния общински съвет, като част от Бюджет 2024.

Така София започва 2024 г. с над 176 млн. лева за подобряване на условията, в които учат, играят, спортуват и се развиват децата на София.

По последната програма на МОН са одобрени за финансираме 15 проекта на училища и детски градини на обща стойност 57,9 млн. лева. 10 училища, в районите „Витоша“, „Студентски“, „Панчарево“, „Младост“, „Изгрев“, „Възраждане“, „Слатина“ и „Лозенец“, от които 6 общински училища ще разполагат с 46,9 млн. лева за изграждане на нови учебни корпуси, физкултурни салони, многофункционални зали, библиотеки, информационни центрове и оборудване. Нови 4129 места в София ще помогнат няколко училища в София да преминат към едносменен режим на обучение.

С общо 11,1 млн. лева ще разполагат в районите „Витоша“, „Слатина“, „Искър“ и „Младост“, с които ще се осигурят нови 587 места в детски градини и яслени групи. Пет детски градини ще бъдат финансирани - две в район „Слатина“ и по една в останалите четири района.

В 23 училища от 15 района в София ще бъдат вложени други 3.9 млн лева за на изграждане 15 нови открити спортни площадки, в 7 училища ще се направи ремонт на съществуващи и едно учлище ще направи основен ремонт на физкултурния си салон. Средствата се отпускат по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища на Министерството на образованието и науката.

Поздравявам директорите на училища, детски градини и ясли, районните кметове и екипа на Столична община, че непрестанно търсят начини да подобряват базата, в които учат и израстват децата ни и благодаря на всички за усилията, които полагаме заедно.“

Анкети