Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. ЕК дава 3,7 млн. евро за строежа на изкуствен енергиен остров в Белгия (ВИДЕО)

Мултимедия

ЕК дава 3,7 млн. евро за строежа на изкуствен енергиен остров в Белгия (ВИДЕО)

ЕК дава 3,7 млн. евро за строежа на изкуствен енергиен остров в Белгия (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:
© КАДЪР

Европейската комисия отпуска 3,7 милиона евро на Белгия за изграждането на първия в света изкуствен енергиен остров, наречен „Принцеса Елизабет“. Той ще е с площ от 5 хектара в Северно море, на 45 километра от брега на Остенде, пише в блога си българският журналист, живеещ в Белгия - Апостол Апостолов. Цялата инфраструктура и подводните кабели се очаква да бъдат окончателно завършени до 2030 г.

Конструктивно островът ще бъде закрепен с бетонни елементи за морското дъно, ще бъде построена и стена срещу бушуващите вълни.

В дългосрочен план изкуственият остров ще бъде свързан с множество гигантски офшорни вятърни паркове от съседните страни, които са планирани в Северно море.

В тази връзка миналата пролет правителствените лидери на Белгия, Германия, Дания, Норвегия, Обединеното кралство, Ирландия, Франция, Люксембург, Нидерландия се събраха, за да обсъдят съвместните проекти, както и ролята на „Принцеса Елизабет“.

Освен това островът има за цел да служи като модел за екологично развитие на инфраструктурата, като дава приоритет на защитата и опазването на морските екосистеми.

Остров Принцеса Елизабет притежава потенциала да революционизира офшорната енергийна инфраструктура и да допринесе значително за целите на Европа в областта на възобновяемата енергия, коментира специализираният електронен сайт Industry&Energy.

Като централен център за пренос на електроенергия, островът подобрява надеждността на мрежата и позволява ефективното интегриране на офшорната вятърна енергия в по-широката енергийна система.

Остров Принцеса Елизабет се ползва със значителна подкрепа както от националните, така и от европейските органи.  Съвместно вече работят пристанището в Остенде и електропреносният оператор „Елия“, който ще изгради собствен сервизен център

А централно място ще има пристанището на Остенде - известно като родното място на офшорната вятърна енергия в Европа. Затова не случайно и мрежовият оператор е избрал района да построи бъдещия си сервизен център, които ще

Многофункционалната сграда ще е на площ от 500 м². Ще има контролна зала за наблюдение, склад за съхранение на строителна техника и резервни части. До 30 души, предимно техници по поддръжката на парковете ще работят в офисите на място.

Проектът има за цел да създаде чисто административен и експлоатационен обект без изграждане на пилони или високоволтови инсталации. Сградата е планирана за въвеждане в експлоатация до края на 2025 г.

Центърът за услуги ще играе решаваща роля за улесняване на текущото развитие и поддръжка на офшорни енергийни проекти, допринасяйки за по-устойчива и устойчива енергийна система, се казва в съобщение до медиите по повод сключено партньорство между порта и „Елиа“.

Анкети