Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. На търг: Уникално Ferrari 250 GTO от 1962 г. беше продадено за близо $52 млн. (СНИМКИ)

Мултимедия

На търг: Уникално Ferrari 250 GTO от 1962 г. беше продадено за близо $52 млн. (СНИМКИ)

На търг: Уникално Ferrari 250 GTO от 1962 г. беше продадено за близо $52 млн. (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© RM Sotheby's

Уникален модел на Ferrari от 1962 г. беше продаден за 51,705,000 милиона щатски долара в Ню Йорк. От аукционната къща Sotheby's съобщиха, че това е втората най-скъпа кола, продавана някога на търг, като все още лидер в тази класация си остава Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe, който беше продаден за 135 милиона евро през 2022 г.

RM Sotheby's © RM Sotheby's RM Sotheby's
RM Sotheby's © RM Sotheby's RM Sotheby's

След няколко години състезания в континенталната част на Италия и в Сицилия, колата е продадена и изнесена в САЩ в края на 60-те години, обясняват от RM Sotheby's - дъщерното дружество за луксозни автомобили на аукционната къща.

RM Sotheby's © RM Sotheby's RM Sotheby's

Реставрирана и модифицирана, колата е сменила няколко пъти своите американски собственици, преди да попадне в ръцете на Джим Джегър, сериозен колекционер от Охайо през 1985 г., който 38 години по-късно решава да я продаде на търг. Предварителната оценка от 60 милиона щатски долара обаче така и не беше достигната.

RM Sotheby's © RM Sotheby's RM Sotheby's

„Това зашеметяващо Ferrari 250 GTO безспорно ще предложи на новия си собственик несравнимо удоволствие при обиколка с него или ретро състезание, като със сигурност ще го накара да се гордее на изложения или големи конкурси“, казаха от Sotheby's, но запазиха в тайна името на купувача на ембламитичния автомобил.

RM Sotheby's © RM Sotheby's RM Sotheby's
RM Sotheby's © RM Sotheby's RM Sotheby's

Според информация на аукционната къща в световен мащаб има само 36 Ferrari 250 GTO, произведени между 1962 и 1964 г. Две от колите са собственост съответно на дизайнера Ралф Лорън и барабанистът на Pink Floyd Ник Мейсън.