Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Платиха 1,1 млн. долара за пуловер на принцеса Даяна

Парите

Платиха 1,1 млн. долара за пуловер на принцеса Даяна

Платиха 1,1 млн. долара за пуловер на принцеса Даяна - Tribune.bg
Снимка:
© Sotheby's

Емблематичният червен пуловер, носен от принцеса Даяна малко след годежа ѝ с тогавашния принц Чарлз, декориран с редици пухкави овчици, беше продаден на търг за повече от 1,1 млн. долара след трескаво наддаване, съобщиха от Sotheby's.

Деветнадесетгодишното момиче носеше плетената дреха, която включва една черна овца сред десетки бели пухкави създания на мач по поло през юни 1981 г. по време на вихрените си дни като срамежлива бъдеща кралска особа.

Пуловерът с игрива шарка „Черна овца“ се превърна в една от най-емблематичните дрехи, носени от Даяна, която в ретроспекция сякаш предвещава нейния труден път като член на британското кралско семейство.

Дрехата беше оценена на 1,1 млн. долара - което включва таксите и комисионите - след ожесточена битка от страна на участниците в търга в интернет.

Общата сума беше над десет пъти по-висока от първоначалната оценка на аукционната къща, която беше между 50 000 и 80 000 долара.

Sotheby'sSotheby's

Заради лавината от наддавания аукционната къща удължи продажбата с няколко минути, като цената скочи от 190 000 долара на 1,1 млн. долара през последните 15 минути.

Според Sotheby's това е най-високата цена, плащана някога на търг за дреха, принадлежала на принцеса Даяна - засенчвайки нейната бална рокля в стил "Инфанта", продадена през януари за 604 000 долара.

Няколко седмици след като Даяна е снимана с пуловера дизайнерите получават писмо, в което се обяснява, че единият ръкав на пуловера е повреден, и се пита дали може да бъде поправен или заменен.

Дизайнерите ѝ изпращат нов и са предположили, че оригиналът е поправен и изпратен на клиент, но през март 2023 г. служител намира пуловера в малка кутия на тавана си.

Освен пуловера, на търга е включено и писмото с молба за поправка, както и благодарствена бележка от личния секретар на Даяна, Оливър Еверет.

Пуловерът е толкова емблематичен, че дори се появява в сцена от четвъртия сезон на драмата на Netflix „Короната“, описваща най-новата история на дома Уиндзор.

Анкети