Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. ОБНОВЕНА: Ракетата Starship на SpaceX беше изстреляна за втори тестов полет (ВИДЕО И СНИМКИ)

Мултимедия

ОБНОВЕНА: Ракетата Starship на SpaceX беше изстреляна за втори тестов полет (ВИДЕО И СНИМКИ)

ОБНОВЕНА: Ракетата Starship на SpaceX беше изстреляна за втори тестов полет (ВИДЕО И СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър

Секунди преди да излети от базата на SpaceX в Бока Чика, Тексас, ракетата Starship беше задържана на земята още минута, но в крайна сметка изстрелването й мина успешно. Всичките двигатели на космическия апарат работеха нормално, като ключовият разделителен етап беше осъществен, но по непредвиден начин. Ракетата носител - ускорителят на Starship Super Heavy се отдели успешно, но малко след това избухна. Въпреки това корабът продължи да се движи по своя маршрут, но десет минути след отделянето муконтактът със Starship е бил изгубен.

 

SpaceX© SpaceX SpaceX

„Такъв невероятно успешен ден! Както можете да видите, свръхтежкият ускорител току-що е претърпял бързо, непланирано разглобяване, но нашият кораб все още се движи“, каза говорител на SpaceX.

„Поздравления за целия екип на SpaceX за вълнуващия втори интегриран тестов полет на Starship! Starship успешно излетя под силата на всичките 33 двигателя Raptor на Super Heavy Booster и премина през отделитения етап“, написаха в социалната мрежа „X“ от SpaceX.

Това се случва, след като първият опит за изстрелване на космическия кораб в неговата напълно комплектована конфигурация през април завърши със зрелищна експлозия над Мексиканския залив.

Тогава от SpaceX обясниха, че експлозиите по време на ранните етапи на разработката на ракетите са добре дошли и помагат за информиране за избора на дизайн по-бързо от наземните тестове - въпреки че времето за готовност на модифицирания Starship за планираното кацане на Луната през 2025 г. изтича.

Starship е най-голямата ракета, създавана някога, с която Илон Мъск се надява един ден да колонизира Марс, докато НАСА очаква модифицирана версия за кацане на хора на Луната.

Нейният ускорител Super Heavy произвежда 74,3 меганютона тяга, почти два пъти повече от втората по мощност ракета в света, Space Launch System (SLS) на НАСА - въпреки че последната вече е напълно функционираща.

И двете системи на ракетата са проектирани така, че да могат да се използват многократно - ключов елемент от конструкцията на SpaceX, който има за цел да намали значително разходите. Когато тези системи се обединят, ракетата достига височина от 121 метра.