Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Компанията на Мъск SpaceX с договор с космическите сили на САЩ

Технологии

Компанията на Мъск SpaceX с договор с космическите сили на САЩ

Компанията на Мъск SpaceX с договор с космическите сили на САЩ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

SpaceX на Илон Мъск получи първия си договор от космическите сили на САЩ за предоставяне на сателитни комуникации за военните в рамките на новата програма на компанията Starshield, съобщи агенция „Блумбърг“.

Според агенцията SpaceX се е конкурирала за договори от космическите сили на САЩ с още 15 компании, включително Viasat. Споразумението между SpaceX и американските военни бе подписано на 1 септември, то е предназначено за една година, максималните разходи по договора са ограничени до 70 милиона долара.

През септември Мъск обяви, че SpaceX създава мрежата Starshield, която е идентична на Starlink, но отстъпва по мащаб и ще бъде под контрола на правителството на САЩ.

По-рано CNN, цитирайки биография на Мъск, написана от писателя и журналиста Уолтър Айзъксен, съобщи, че бизнесменът е прекъснал достъпа на Украйна до услугата Starlink, за да попречи на тайна атака на украинската армия срещу руския флот в Крим. Си Ен Ен цитира твърденията на автора на книгата, според когото решението на предприемача е продиктувано от опасенията, че Русия може да използва ядрени оръжия в отговор на атаката на Украйна срещу Крим.

Анкети