Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Новите банкноти с лика на крал Чарлз III вече са в обращение в Обединеното кралство (ВИДЕО)

Мултимедия

Новите банкноти с лика на крал Чарлз III вече са в обращение в Обединеното кралство (ВИДЕО)

Новите банкноти с лика на крал Чарлз III вече са в обращение в Обединеното кралство (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:
© Bank of England

Новите банкноти с лика на Чарлз III вече са в обращение в Обединеното кралство. Това се случва година след като британският крал официално беше коронован на церемония в Уестминстърското абатство.

Банкнотите с лика на Чарлз III са с номинал от 5, 10, 20 и 50 лири. Те са емитирани от Bank of England, но заедно с тях остават в обращение и тези с лика на Елизабет II. 

„Този подход следва указанията на Кралското домакинство да се сведе до минимум екологичното и финансовото въздействие на тази промяна. Това значи, че новите банкноти с крал Чарлз Трети ще навлизат постепенно“, заявиха от английската централна банка.

Крал Чарлз е едва вторият монарх, изобразен върху банкнотите на Bank of England. 

Bank of England: Банкноти с портрет на крал Чарлз III влизат в обращение на 5 юни 2024 г. (ВИДЕО и СНИМКИ)

Неговата майка, покойната кралица Елизабет II е първият монарх, чийто образ се появява на британските банкноти, за разлика от монетите в Англия, на които стоят изображения на крале и кралици от повече от 1000 години. Образци на новите банкноти бяха показани през декември 2022 г., малко след като в обращение влязоха монети с лика на Чарлз. 

Показаха първите банкноти с лика на Чарлз III

Като се изключи изображението на новия монарх, оформлението на банкнотите не е променено.

В последните години използването на пари в брой във Великобритания рязко намаля, тъй като потребителите предпочитат дебитните карти и други видове електронни плащания. По данни на Британския консорциум за търговия на дребно през 2014 г. плащанията в брой са представлявали повече от половината трансакции в магазините, но до 2021 г. те са спаднали на 15%, отчасти поради ограниченията заради COVID-19. През 2022 г. делът им нараснал до 19%.

„Имаме ангажимента да предлагаме банкноти дотогава, докато те се търсят от обществеността. Пускането на тези нови банкноти в обращение е доказателство за този ангажимент“, заяви управителят на централната банка Андрю Бейли, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, че преди около година британското правителство прие законодателство, което изисква от банките да осигуряват наличност от пари в брой.