Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Портрет нарисуван от Франсис Бейкън беше продаден на търг за 27,7 млн. долара (СНИМКИ)

Мултимедия

Портрет нарисуван от Франсис Бейкън беше продаден на търг за 27,7 млн. долара (СНИМКИ)

Портрет нарисуван от Франсис Бейкън беше продаден на търг за 27,7 млн. долара (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Портрет на британския художник Франсис Бейкън, изобразяващ голямата му любов, беше продаден за 27,7 млн. долара на пролетните продажби на Sotheby's в Ню Йорк, съобщи Си Ен Ен.

Първата вечер на търговете за съвременно изкуство събра 234,6 млн. долара.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Творбата не достигна 30-50 млн. долара, които аукционната къща очакваше за портрета - първият от серия от 10 творби на Джордж Дайър, направени от художника в периода 1966-1968 г., който дебютира на търг.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Най-високата цена, платена за портрет на Бейкън с едно пано, е 70,2 млн. долара.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Американската художничка Джоан Мичъл, чиито творби доведоха до преоценка на картините на жени художници, беше една от звездите на вечерта.

Нейната творба „Noon“ надхвърли 22,6 млн. долара, запазвайки възходящата тенденция, започнала през ноември миналата година, когато две творби на американската художничка от „второто поколение“ на абстрактния експресионизъм за първи път надхвърлиха 20 млн. долара.

Рекордната й продажба възлиза на 29,1 млн. долара.

Вечерта постави и други рекорди, като например 19-те милиона долара, платени за творба на Анди Уорхол и Жан-Мишел Баския - най-високата сума, плащана някога за подобна колаборация, и близо 23-те милиона долара за творба на Лучо Фонтана - най-високата цена, плащана някога за италианския художник на търг.

Скулптура на Франк Стела също бе оценена за над 15 млн. долара.

Друга изгряваща звезда беше наскоро починалата афроамериканска художничка Фейт Рингголд, чиято творба беше продадена за над 1,5 млн. долара - три пъти повече от последния й рекорд.

Френско-израелската аукционна къща „Патрик Драхи“ ще проведе още една вечер на продажби на модерно изкуство на 15 май. Ще бъдат представени и творби на Клод Моне, Пабло Пикасо, Александър Калдер, Рене Магрит и британската художничка Леонора Карингтън.

С продажби на стойност 14,9 млрд. долара през миналата година пазарът на изкуство е спаднал с 14% в сравнение с 2022 г., въпреки че онлайн транзакциите са отбелязали 285% скок.

Sotheby's се надява да събере между 549 и 784 млн. долара тази седмица в Ню Йорк, след добрите резултати в Европа, на пазар, воден от американски инвеститори и колекционери, плътно следван от купувачи от Азия.

Анкети