Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Окончателно: Парламентът на ЕС подкрепи плановете за европейски цифров портфейл

Технологии

Окончателно: Парламентът на ЕС подкрепи плановете за европейски цифров портфейл

Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги

Окончателно: Парламентът на ЕС подкрепи плановете за европейски цифров портфейл - Tribune.bg
Снимка:
© Foundry Co/Pixabay

Парламентът даде окончателната си зелена светлина на регламента за въвеждането на европейски цифров портфейл с 335 гласа „за “ , 190 „против“ и 31 „въздържали се“. Предстои той да бъде официално одобрен от Съвета на ЕС, за да стане закон.

Съгласно регламента, приет в четвъртък и вече съгласуван с министрите на ЕС, този нов портфейл за цифрова самоличност ще позволи на гражданите да се идентифицират и удостоверяват онлайн, без да се налага да прибягват до търговски доставчици (които пораждат опасения за доверие, сигурност и поверителност).

Портфейлът на ЕС ще се използва на доброволен принцип. По време на преговорите евродепутатите осигуриха разпоредби за защита на правата на гражданите и насърчаване на приобщаваща цифрова система, като избягват дискриминацията срещу хората, които избират да не използват цифровия портфейл.

Законът предвижда безплатни „квалифицирани електронни подписи“ за потребители на европейския портфейл, които се ползват с най-голямо доверие и имат същия правен статут като саморъчен подпис, както и взаимодействия между портфейли, за да се подобри гладкото функциониране на цифровия обмен.

Членовете на ЕП също упълномощиха портфейл с отворен код (open source), за да насърчат прозрачността, иновациите и да подобрят сигурността. Те също така определиха строги правила за регистрацията и надзор на участващите предприятия, за да осигурят отчетност и проследимост.

Чрез така нареченото табло за поверителност (privacy dashboard) потребителите ще могат да имат пълен контрол върху своите данни и ще могат да поискат данните им да бъдат изтрити , както е предвидено в Общия регламент за защита на данните (GDPR).

Проучване на изследователската служба на Европейския парламент подчертава, че след пандемията предоставянето на публични и частни услуги става все по-дигитално. Съществуващите решения за цифров портфейл позволяват на потребителите да съхраняват и свързват данни в единна, безпрепятствена среда на техните мобилни устройства. Въпреки това, според Комисията , това удобство идва с цената на загуба на контрол върху личните данни, когато тези решения са изключени от потвърдена физическа самоличност, което прави киберизмамите и заплахите по-трудни за смекчаване.

Анкети