Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Агенция „Митници“ прогнозира почти 1.5 млрд. лева по-малко приходи спрямо 2022 г.

Парите

Агенция „Митници“ прогнозира почти 1.5 млрд. лева по-малко приходи спрямо 2022 г.

Агенция Митници прогнозира почти 1.5 млрд. лева по-малко приходи спрямо 2022 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Агенция „Митници“ (АМ) очаква спад на приходите от мита, акцизи и ДДС от внос, с почти 1.5 млрд. лв. спрямо събраното през 2022 година“. Това обяви директорът на ведомството Павел Геренски по време на изслушване в бюджетната комисия.

„Намалението е с над 12%“, отчете той.

Но уточни, че през 2022 г. митниците са събрали рекордни приходи - малко над 13.4 млрд. лв., докато тази година очакваните приходи ще са около 11.9 млрд. лв.

Агенция Митници с рекорден приход за 2022 г.

Като една от основните причини за това от Агенция „Митници“ отчитат намаления обем на вноса на петрол и значителния спад на цената му на международните пазари.

„Има някакви резерви, които биха могли да променят картината, но предпочитам да дам консервативна прогноза за 2023 г. и затова има натрупани редица негативни фактори“, коментира директорът на Агенция „Митници“.

„Приходите в настоящата оценка са с над 700 млн. лева по-малко спрямо пролетната прогноза на МФ, защото през последните два месеца се отчита намаление в приходите от акцизи и ДДС", каза Геренски.

От думите му обаче стана ясно също, че тази година се очаква по-добро изпълнение спрямо  миналата година единствено от акцизи, заради въвеждането на по-високи ставки върху цигарите и другите тютюневи изделия. Презапасяване с цигари със стар акциз в началото на годината, се е отразило негативно върху събраемостта през април и май, но се очаква наваксване до края на годината.

„Основният фактор, който допринесе за изкривяване на картината за четиримесечието и все още оказва влияние за месец май, но се очаква да бъде компенсирано през месец юни, е презапасяването на основните цигарени оператори предвид промените, които настъпиха по отношение на ставките и бандеролите“, посочи Геренски и отчете, че приходите от акцизи ще са с 14 млн. лв. повече.

„По отношение на митата актуализираната пролетна средносрочна прогноза за 2023 г. е 400,6 млн. лв. Текущата за 2023 е 335,2 млн. лв.“, съобщи той.

Приходите от ДДС са повлияни най-много от тези от „Лукойл Нефтохим Бургас“, където се очаква спад на приходите от ДДС от внесения петрол с над 500 млн. лева.

„Има спад във вноса на петрол от 223,5 млн. килограма петрол или над 11 процента. Измерено в барели (един барел е почти 159 литра), спадът ще е около 1,55 млн. броя барела“, коментира Геренски.