Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Агенция „Митници“ ще получи нови скенери и софтуер (ВИДЕО)

Технологии

Агенция „Митници“ ще получи нови скенери и софтуер (ВИДЕО)

Агенция „Митници“ ще получи нови скенери и софтуер за обработка на рентгенови изображения, съобщиха от агенцията.

18 митнически пункта ще получат ново рентгеново оборудване в рамките на проект, финансиран от Инструмента за финансова подкрепа за оборудване за митнически контрол - Customs Control Equipment Instrument (CCEI), като част от Фонда за интегрирано управление на границите (IBMF) на Европейската комисия.

В началото на октомври Агенция „Митници“ и Европейската комисия подписаха Грантово споразумение, с което беше одобрено проектното предложение на българската митническа администрация. Изпълнението на проекта започна в началото на ноември 2022 г. и ще приключи до края на март 2025 г., като оборудването ще бъде в реална експлоатация не по-късно от 30 април 2025 г.

Чрез Грантовото споразумение ще се финансира доставката на 31 нови сканиращи машини и надграждане на една съществуваща система. Новата техника за рентгенова проверка ще бъде осем различни вида според спецификата на товаропотоците на съответния митнически пункт – за пристанище, за обработка на въздушно карго и сухопътен транспорт на палети, за ръчен багаж, пратки и др.

Общият бюджет на проекта е 40 262 987 евро без ДДС, от които 80 на сто или 32 210 390 евро са безвъзмездно финансиране от ЕК.

Инструментът за финансова подкрепа беше създаден с Регламент (ЕС) 2021/1077 от 24 юни 2021 г. Той цели подкрепа на Митническия съюз и митническите органи при изпълнението на мисията им да защитават финансовите и икономическите интереси на Съюза като едновременно с това улесняват законната стопанска дейност. Чрез Инструмента се предлага възможност за хармонизиран и равностоен митнически контрол като по този начин ще се избегне отклоняването на потоци стоки към най-слабо оборудваните пунктове. Постига се повишаване способността на държавите членки да реагират на предизвикателствата, породени от постоянно развиващите се глобални бизнес модели и вериги на доставки, рязкото нарастване на електронната търговия, увеличаването на цифровизацията и необходимостта от подобряване на устойчивостта срещу кибератаки.

Анкети