Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Албания получава заем от 30 млн. евро от ЕБВР за изграждането на соларен парк

Парите

Албания получава заем от 30 млн. евро от ЕБВР за изграждането на соларен парк

Албания получава заем от 30 млн. евро от ЕБВР за изграждането на соларен парк - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предоставя на албанската държавна енергийна корпорация KESH държавен заем от 30 милиона евро за развитието на слънчев фотоволтаичен парк с мощност 50 MWp в централната община Белш, съобщи „Албениън пост“.

Проектът с обща инвестиционна стойност от 40 млн. евро е в начален етап на оценка и вече е представен нетехнически проект и план за ангажиране на заинтересованите страни, каза ЕБВР в съобщение за проекта миналата седмица.

Той има за цел да разнообрази източниците за производство на KESH, който в момента е почти изцяло зависим от водноелектрическите централи.

Подразделението на ЕС за регионално развитие, Инвестиционната рамка за Западните Балкани (WBIF), съфинансира проекта с грант от 8 млн. евро, докато KESH покрива останалите разходи.

Освен това проектът получи две безвъзмездни средства на обща стойност 280 хиляди евро, мобилизирани от ЕБВР с австрийски правителствени средства за подготовката на проекта, обхващащ екологични и социални грижи, проучване на осъществимостта, основен дизайн и подкрепа за обществени поръчки.

WBIF вече осигури 1,2 млн. за подкрепа на изпълнението на проекта и инженерния надзор.

В допълнение към слънчевата фотоволтаична централа от 50 MWp на сушата, той включва и изграждане на нова подстанция в близост, както и разширяване на съществуваща подстанция в село Каян. Двете подстанции ще бъдат свързани чрез нов 9-километров въздушен провод 110 kV.

Очаква се кредитът да бъде одобрен на 17 юли.

Анкети