Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Асен Василев: Отпадат част от проектите по ПВУ

Парите

Асен Василев: Отпадат част от проектите по ПВУ

Асен Василев: Отпадат част от проектите по ПВУ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Отпадат част от проектите по ПВУ, обяви на брифинг финансовият министър Асен Василев след редовното заседание на Министерския съвет. По думите му това е свързано с промяната на финансовата рамка на плана, станала през 2022 година.

„30% от средствата зависиха колко добре се възстановяват икономиките и по формула от 2021 година. 24 от 27 държави загубиха част от средствата. Отпада проектът за батериите, където имаме решение и на НС, както и проекти във фаза на изпълнение, но през последната една година правителството не е успяло да ги вкара във фаза т. е има закъснение от почти година. Това не е част от предоговарянето по чл. 21, а намаляване на проектите заради намалените финансови ресурси по ПВУ. Самият процес по предоговарянето ще стане след консултация с Народното събрание и очаквам това да стане до края на тази година“, допълни Василев.

Засегнати в по-голяма или по-малка фаза са 18 проекта, единият от които е протонният център, който е с година закъснение.

„Няма как до 2026 година да бъдат проведени обществени поръчки, да се купи оборудване, да се изгради и да бъде разплатен. Тъй като имаме времево ограничение проектите със забавяне отпадат. Това не означава, че протонният център отпада, но ще се случи с национални средства“, поясни още финансовият министър.

Териториалните планове за справедлив преход трябва да бъдат финализирани и изпратени до края на месеца към ЕК. Текат разговори със синдикатите.

Ще има извънреден Министерски съвет в петък, когато е последният ден да се приемат.

„Моята лична позиция е, че България трябва да се възползва от тези средства. Хората трябва да решат какво да правят, да се инвестират средствата, така че регионите да се развият“, каза още Василев.

На въпрос за идеята си НАП да възнаграждава хора, ако подадат сигнал за укрити данъци и това се окаже вярно, да получават 10% от събраната сума, той коментира:

„Такова нещо има в почти всички държави в ЕС, САЩ. То не е нещо, което сме си измислили. Има такова законодателство. Относно притесненията, че хора ще подадат недобросъвестни сигнали, мога да ви уверя и, че в момента има такива към НАП. Агенцията обработва много такива сигнали“.

В момента текат разговори с представители на бизнеса, за да може да предложат мерки за изсветляване и да се запази 9% ДДС за ресторантьорите. Те включват 7-8 елемента, поясни Василев.

„Ще ги обсъдим с индустрията и ще видим фискалния ефект – от връщане на 20-тте процента или от прилагането на всички мерки – ще направим това, което е по-добре за бюджета“, заключи финансовия министър.

Анкети