Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Асен Василев: Въпросът е изяснен, бюджетната процедура ще върви

Парите

Асен Василев: Въпросът е изяснен, бюджетната процедура ще върви

Асен Василев: Въпросът е изяснен, бюджетната процедура ще върви - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Бюджетната процедура трябва да върви, въпросът е изяснен“. Това коментира министърът на финансите Асен Василев, който даде брифинг за журналистите в парламента, съобщава Tribune.bg

„Трябва да се приеме бюджетът на държавата и няма как той да остане заложник на който и да е шеф на която и да е болница. Ако бюджетът не бъде приет ще означава, че политиката, която аз водя не се приема от партиите, които подкрепят правителството и ще си подам оставката. Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която той води и хората, които назначава“, подчерта той.

„Ако един министър не може да убеди партиите и премиера, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата“, каза още Асен Василев, който подчерта, че не е негова работа да иска оставката на здравния министър.

Той потвърди, че вчера е имало разговор между него и Бойко Борисов и му е казал, че няма как бюджета на държавата да е заложник на това кой е шеф на болница.

Относно протестиращите под прозорците на правителството културни дейци, министърът на финансите заяви, че бюджетът за култура е увеличен миналата година с над 50 млн. за сценичните изкуства и с 28 млн. за музеи, читалища и библиотеки.

„Не виждам за какво протестират. Ако някой в държавата иска 50% увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация, това очевидно няма да се случи“, заяви Асен Василев.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев ДПС заяви, че с финансовия министър е уточнен графикът на приемането на бюджета за следващата година. Новата програма за приемането на бюджета започва в четвъртък в пленарна зала с приемането на вече одобрените от ресорната комисия данъчни закони.

Анкети