Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Културните дейци излизат на национален протест – искат повече пари за сектора в Бюджет 2024

Парите

Културните дейци излизат на национален протест – искат повече пари за сектора в Бюджет 2024

Културните дейци излизат на национален протест – искат повече пари за сектора в Бюджет 2024 - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/bTV

Културните дейци се събират на национален протест пред сградата на Министерство на културата с искане за повече финансови средства в бюджета за 2024 година. От Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на артистите в България, Независима синдикална федерация „Култура“ към КНСБ и НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“ са категорични, че протестът им ще продължи с шествие до сградата на Народното събрание. Демонстрацията е под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“.

Културните дейци са формулирали исканията си в три точки:

1. Да се приемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.

2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.

3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, професионалните общински фолклорни ансамбли, Камерна опера – Благоевград и професионалните общински театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори, чрез постоянно целево допълващо финансиране.

След многократни опити да бъде организирана среща с министъра на културата Кръстю Кръстев и с финансовия минисър Асен Василев, от сектора споделят, че са разочаровани.

„От 1 ноември до днес не сме имали разговори с министъра на културата и министъра на финансите, на които да се договорим за повече средства за култура. Министърът на финансите бяга като дявол от тамян от нашия сектор и не иска да говори за средства, защото смята, че ние искаме пари за заплати, което не е вярно. Искаме пари и за заплати, но не ги искаме от Бюджета. Ние работим, за да си изкарваме заплатите и не чакаме на държавата. Но държавата, по закон, е длъжна да осигури средствата, които са необходими, за да може да функционира един културен институт - и театър, и музей, и галерия - държавни и общински културни институти. Така че държавата да ти влезе в ролята, а нашият министър, ако обича, да бъде така добър да спре да бъде пиар на правителството и да се върне в ролята си на адвокат на сектора и в частност на нашата гилдия, от която произхожда“, коментира пред БНР председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

„Министърът на културата беше директор на Пловдивския театър и познава проблемите“, допълни Мутафчиев.

„Той каза „да, ще направим всичко възможно“, но това „всичко възможно“ се вижда, че е „не“, защото ние поискахме 50% увеличение на бюджета на Министерство на културата, за да може да се увеличат разходните стандарти, с които да можем да спазим и браншовото споразумение, подписано между синдикати и работодатели за увеличаване на началната стартова заплата в нашия сектор, но, както виждаме, министърът на финансите подхвърли едни 50 милиона, с които се опитва да запуши устата на театралите. Но това няма как да стане, защото ние уважаваме колегите си в другите сектори, работим заедно с тях и ние сме в едно тесто замесени. Няма как да се съгласим на тези подхвърлени 50 милиона, които да запушат нашите усти, а ще продължим да се борим за увеличение на средствата за сектора“, категоричен е председателят на Съюза на артистите в България.

На последното заседание на парламентарната комисия по култура миналата седмица бюджетът за култура беше отхвърлен. Според Мутафчиев това е знак, че депутатите са на страната на артистите и смятат, че бюджетът е малък.

„Резултатите от нашата работа се виждат след 10 години. Нашата работа е нещо, което е инвестиция в бъдещето, бъдещето на поколения наред”, подчерта той.

Културните дейци не очакват среща с министъра си днес:

„Министърът няма да разговаря с нас, защото той по това време ще бъде на Министерски съвет. Най-вероятно ще изпрати контактна група, която да поиска среща с нашата контактна група и ние, като представители на синдикатите, ще се качим и ще представим конкретни условия, искания, както и срокове за изпълнение. И ако това не бъде спазено, започваме да искаме персонални оставки, след което затваряме абсолютно всички културни институти в България”.

Първите оставки, които ще бъдат поискани са на хората, които ще преговарят днес и ще поемат ангажимент да спазват конкретното споразумение.

„Това е само, при положение че има среща с нас. Ако няма среща пред Министерството на културата, отиваме пред Народното събрание и Министерския съвет, където ще има заседание на МС, като се надяваме министър-председателят Денков да покани протестиращите да се срещнем с него“.

Мутафчиев се надява, ако исканията на културните дейци не бъдат удовлетворени заедно с останалите синдикати в сектора, да се стигне до общо решение за затваряне на „абсолютно всички културни институти в рамките на седмица“. Това означава да няма театрални представления и репетиции, да няма музикални събития, да не работят галерии, читалища, библиотеки, концертни зали, театрални зали...

В момента Министерството на културата има недостиг на средства, които не могат да покрият вече направени разходи на културните институти и много хора не могат да си получат средствата, които са вече изработени заради това, че няма пари, допълни Мутафчиев.

Анкети