Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Дейци на културата в страната на протест – искат минимумът на заплатите в сектора да е 2000 лв

Парите

Дейци на културата в страната на протест – искат минимумът на заплатите в сектора да е 2000 лв

От сектора формулираха официалната си позиция с 12 искания към правителството

Дейци на културата в страната на протест – искат минимумът на заплатите в сектора да е 2000 лв - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Дейци на културата обявиха, че излизат на протест в сряда, точно в 12 ч. пред сградата на Столичната община. Недоволството им е срещу ниското заплащане на специалистите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите и националната филмотека. Организатор е федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“

„Ние, дейците на българската култура в цялата страна, излизаме на протест с призив за подкрепа срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите, българското национално радио, държавната агенция „архиви“, българската национална филмотека.

За пореден път минималната работна заплата достигна възнагражденията на специалистите в областта на културата.

Нашите искания са:

1. Да бъдат увеличени работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в бранш „Образование“.

2. Да бъде увеличен бюджетът за култура на 1% от БВП.

3. Да бъдат променени правилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата, като бъдат признавани и разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До този момент такива разходи са недопустими.

4. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.

5. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

6. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.

7. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурявани културните институти /извън eдинния разходен стандарт за издръжка/, с допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

8. В областта на музикално-сценичните изкуства и театрите да бъде осигурена основна работна заплата, а действащата към момента Методика, съгласно чл. 23а от Закона за закрила и развитие на културата, да бъде преработена като допълващ стандарт за осъществяване на дейност и допълнителни възнаграждения.

9. Да бъде въведен допълващ стандарт за дейност, свързана с дигиталните услуги и дигитализация на книжовната памет, за софтуерните продукти и платформи, така както е във всички европейски културни институти.

10. При разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки.

11. Да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция „Архиви“.

12. Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорност, както правеха неговите предшественици от времето на Елка Константинова насам, и да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за „Музеи и галерии“. Ако той не направи това, каним премиера Николай Денков да подпише Договора, както се споразумя с енергетици, миньори и зърнопроизводители.

Обръщаме се към депутатите, министрите и политиците, към цялата българска общественост: Подкрепете ни! Нашите искания са справедливи, защото те целят запазването на българската култура.

Заявяваме, че ако исканията ни не бъдат чути, ще предприемем общонационални ефективни стачни действия“, съобщават от сектора.