Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КНСБ: Нужни са допълнителни 86 млн. лв. в Бюджет 2024 г. за заплати в сектор „Култура“

Парите

КНСБ: Нужни са допълнителни 86 млн. лв. в Бюджет 2024 г. за заплати в сектор „Култура“

КНСБ: Нужни са допълнителни 86 млн. лв. в Бюджет 2024 г. за заплати в сектор Култура - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Имаме нужда от култура не за да пълним оборотите на големите компании, а за да имаме духовен живот.

Държавата отстъпи от функция „култура“ през последните две години и половина в момент, когато кумулативната инфлация беше между 30-35%. За функция „Култура, спорт, почивки дейности и религиозно дело“ бюджетът е осигурил 1.1 млрд. лв. или 0,56%. Като оставите само култура, са 838 млн. лв. или 0,4% от БВП. Това е функцията с най-малко пари“.

Това заяви главният икономист и директор на ИССИО Любослав Костов по време на пресконференция, на която бяха представени исканията на КНСБ към Бюджет 2024 в сферата на културата.

„За следващата година БВП ще бъде 205 млрд. лв. Нашето глобално макро искане с хоризонт от няколко години е тези разходи да станат 1% от БВП. Ако министърът на финансите реши веднага да приложи тази мярка за следващата година, то бюджета за култура в Бюджет 2024 трябва от 800 млн. лв. да стане 2 млрд. лв. още от догодина", добави Костов.

Той уточни, че настояват за ръст на стандарта. „Това, което искаме, е минимум 35% ръст на стандарта за музеите, националната библиотека, читалищата и т.н. Като всичко нагоре е добре дошло, но това е минимум, от който ние няма как да отстъпим“, посочи той и каза, че настояват за допълнителни 38 млн. лв. за читалища, 11 млн. лв. за регионални библиотеки, 10 млн. лв. за музикалните дейци, и 6,2 млн. лв. за професионалните фолклорни ансамбли.

„Говорим за 86 млн. лв. повече в Бюджет 2024 г. за ръст на заплатите за всички, които изброих. Искаме за 11 000 души, работещи в културата, да се вдигне заплатата толкова поне колкото в частния сектор беше вдигната миналата година”, обяви той.