Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. България настоява за изключването на етеричните масла от регламент на ЕС за опасни химикали

Парите

България настоява за изключването на етеричните масла от регламент на ЕС за опасни химикали

„За България розата е емблема и трябва да се грижим за нея“, коментира пред депутатите в НС служебният министър на земеделието Явор Гечев

България настоява за изключването на етеричните масла от регламент на ЕС за опасни химикали - Tribune.bg
Снимка:
© БНТ/Кадър НС

България настоява за изключването на етеричните масла от обхвата на европейския регламент относно класифицирането, етикетирането и опаковането на химикали, касаещо и етеричните масла. За нас това не е разумно. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на парламентарния контрол относно регламента и защитата на българските етерични масла.

По-рано в рамките на парламентарния контрол служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов обяви, че България няма да подкрепи предложения европейски регламент относно класификацията, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, ако не е постигнато изключение по отношение на етеричните масла.

Пеканов каза, че Министерството на икономиката и индустрията е изготвило рамкова позиция относно предложението за регламент, одобрена на 13 март т.г. от Съвета по европейските въпроси към Министерския съвет. В нея България изразява сериозна загриженост относно предложения подход за класифициране на веществата, съдържащи повече от една съставка, в някои класове на опасност и няма да подкрепи проекта на регламент при липсата на решение на въпроса.

„Ще се търси вариант за постигане на изключване по отношение на етеричните масла, като на този етап обхватът на понятието вещество с повече от една съставка е твърде широк в така предложения регламент, което ще наложи множество допълнителни изпитвания, тестване и допълнително време и разходи за икономическите оператори“, посочи Пеканов.

От своя страна служебният министър на земеделието Явор Гечев отбеляза усилията на земеделското министерство в подкрепа на българската позиция. Сред тях той посочи изготвено научно становище от Селскостопанската академия, потвърждаващо, че мястото на етеричните масла не е в опасните вещества; негови срещи с българските евродепутати; търсене на подкрепа от страни производители или големи потребители на етерични масла като Франция, Испания, Италия, Гърция, Кипър, Хърватия. Той каза, че Министерството на земеделието ще продължи изключително дейно, с всички средства, които има, да подкрепя позицията на държавата, да влиза в контакти с други държави и да търси подкрепа на европейско ниво.

„Става така, че се получават аномалии между различните европейски регламенти - същите тези етерични масла са регистрирани и като храни и хранителни добавки по силата на друг регламент, и става парадокс, че на храни или хранителни добавки сега трябва да слагаме стикер „опасно“, коментира Гечев.

Явор Гечев отбеляза още, че производството и преработката на етерични масла до голяма степен е семеен, малък и среден бизнес, и по думите му всяка проба първо ще е безсмислена, а и ще натовари много финансово неукрепналия, недобре стоящ в момента сектор. Той добави, че след ковид кризата има проблеми в сектора у нас - етеричните масла една година не са продавани и има залежали количества.

„Етеричните масла са от земеделските продукти, които не са пряко предназначени за консумация, оттам идват и редица от проблемите, свързани с неразбирането, понякога, от европейските ни партньори защо е толкова важна розата за България. За България розата е емблема и трябва да се грижим за нея“, каза министърът.

Явор Гечев каза още, че се работи по наредба, която да позволи т. нар. доброволно допълнително етикетиране, свързано с браншови стандарти. Той посочи, че розовото масло е един от продуктите, който може да ползва това -  определени стандарти за чистотата на розовото масло, което да отличава това без примеси. Защото знаем, че има проблем, включително и български фирми, които внасят розово масло и от трети държави, които го размесват с български компоненти и това нарушава имиджа на самото розово масло, добави Гечев.

Той каза, че се работи интензивно по тази наредба, като изрази надежда да стигне времето за довършването й, защото това е важно и за други традиционни продукти. 

По последни данни у нас са регистрирани над 2800 земеделски стопани, отглеждащи маслодайни рози с обща площ от 45 000 декара и производство от около 14 000 до 15 000 тона розов цвят годишно в регионите Стара Загора, Пазарджик, Пловдив, дори и Добрич, отбеляза Чакъров. Той каза още, че от 70 000 декара, България добива 155 тона лавандулово масло, както и у нас се добиват масла от етерично-маслени култури.