Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Българският износ за Либия през миналата година бележи ръст от над 40%

Парите

Българският износ за Либия през миналата година бележи ръст от над 40%

За 2022 г. двустранната търговия между двете държави достига над 215 млн. щ. д., а българският износ е на стойност 197 млн. щ. д.

Българският износ за Либия през миналата година бележи ръст от над 40% - Tribune.bg
Снимка:
© МИИ

Българският износ за Либия през миналата година бележи ръст от над 40% спрямо 2021 г. Това стана ясно по време на среща между служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Държавата Либия у нас Н. Пр. Абу Бакр Ахмад Саид Салих.

„Вярвам, че с общи усилия ще успеем да възстановим високото ниво на двустранните икономически отношения между нашите две държави“, каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

От своя страна посланик Салих подчерта, че „най-важната задача е да върнем доброто сътрудничество на нивото, на което е било преди години“.

Двамата дискутираха, че в сферата на образованието винаги е имало добри традиции между страните ни и определиха като приоритетен енергийния сектор.

По време на срещата икономическият министър и либийският посланик коментираха провеждането на двустранни събития с участие на представители на бизнеса от двете държави. Подобни форуми ще дадат възможност български и либийски компании да представят дейността си едни на други, да се опознаят и да бъдат набелязани сфери за бъдещо сътрудничество.

„Важно е предварително да набележим секторите от взаимен интерес, както и компании, които имат потенциал за общи проекти“, подчерта Никола Стоянов.

Двамата се договориха за съвместни действия за организиране на реципрочни посещения, съпътствани от бизнес форуми, с които да се насърчат преките контакти между двете държави, предават от пресцентъра на МИИ.

За 2022 г. двустранната търговия между България и Либия достига над 215 млн. щ. д., а българският износ е на стойност 197 млн. щ. д.

Анкети