Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Базираната в Лондон финтех компания Revolut отчете рекордни годишни печалби

Парите

Базираната в Лондон финтех компания Revolut отчете рекордни годишни печалби

Базираната в Лондон финтех компания Revolut отчете рекордни годишни печалби - Tribune.bg
Снимка:
© Revolut

Revolut регистрира рекордната за компанията печалба от £438 милиона за 2023 г., предават световните агенции, цитирайки последния годишен отчет на базираната в Лондон международна финтех компания.

Припомняме, че според фирмените данни за предходната 2022 година Revolut отчете загуба от £25 милиона.

Изглежда, че в момента ситуацията се обръща, а от ръководството дори загатнаха за предстоящо IPO. А надеждите за получаването на банков лиценз в Обединеното кралство отново излязоха на преден план, въпреки три-годишното чакане.

Главният изпълнителен директор и съосновател на компанията Николай (Ник) Сторонски заяви пред CNBC, че на фона на високите печалби е оптимист за шансовете на компанията да получи въпросния лиценз, който би отворил вратата към нови потоци от приходи. Разрешението за банкова дейност в страната би позволило на Revolut да държи депозитите на своите клиентите, което би помогнало за финансирането на различни финансови продукти, в това число кредити и ипотеки със собствена марка. Освен това подобен ход вероятно ще повлияе и на други ключови пазари като САЩ.

От Revolut обясниха, че високите печалби се дължат на по-високи лихвени проценти и амбициозен план за разширяване, който помогна да се добавят 12 милиона клиенти към потребителската база миналата година. Приходите са скочили с 95% до £1,8 милиарда през 2023 г.