Парите
БХРА: ДДС за ресторанти и заведения да остане трайно 9%
Ще браним оцеляваното си с всички разрешени от закона средства
„ДДС за ресторанти и заведения, категоризирани по Закона за туризма, както и за другите видове туризъм да остане трайно 9%. Ще браним оцеляваното си с всички разрешени от закона средства.“ С тези думи започва официалната позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация по повод обявените вчера от служебния министър на финансите Росица Велкова намерения да бъде възстановено намаленото по време на пандемията ДДС за почти всички сектори, които ползваха данъчното облекчение.
В позицията на БХРА се казва, че те, в качеството си на национално представена организация категорично се обявяват за запазване на диференцираната ставка на ДДС за ресторанти и заведения в размер на 9%. Като подчертават, че намалената ДДС ставка беше въведена, за да подкрепи най-засегнатия икономическия сектор от световната пандемия на Ковид-19 и аргументирана със спецификите на туристическия бизнес.
„Не може в навечерието на изборите да се използва управленското безвремие и отказ от поемане на отговорност, за да се играят игри с бъдещето на цял един сектор“, подчертават от Изпълнителното бюро на национално представената организация с 36 регионални структури. Според организацията, мярката трябва да се превърне в трайна, както е в повечето страни от ЕС.
В момента ДДС за кетъринг и ресторанти в ЕС е намален до ставки от порядъка на 4-5 на сто, припомнят от БХРА.
„За съжаление голяма част от българските политици в това число и управляващите не разбират значението на тази мярка за запазване на един от основните сектори на българската икономика. Идеята бе чрез разликата от намалението на ДДС повече средства да останат във фирмите, които да бъдат компенсирани по този начин без да се дават пряко пари от бюджета за ковид кризата, както и чрез разликата да се осигурят средства за възнаграждения на персонала, което се е и получи след въвеждането на мярката“, коментират още от браншовата организация.
„Още веднъж подчертаваме, че намалението на ДДС за ресторантите е мярка не за намаляване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на сектора и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от кризи“, посочи зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.
От БХРА отчитат и друг ефект - с мярката се подпомага и запазване на кадрите в сектора, които в момента са на санитарния минимум след двегодишна липса на работа и пренасочване в други сектори на икономиката.
„Високият процент на ДДС и високите нива на труда изяждат принадената стойност. За огромна част от данъчно задължените субекти, като малките и средни фирми и търговски обекти, това е фатално и те се оказват пред избора да фалират и затворят или да преминат в сивия сектор, заявиха от БХРА.
От национално представената организация призовават всички браншови организации в туризма да подкрепят искането им ставката от 9 на сто на ДДС за ресторанти и заведения, категоризирани по Закона за туризма, както и за другите видове туризъм, да стане постоянна. И заявяват, че ще бранят икономическите си интересите и оцеляването на бизнеса си с всички разрешени от закона средства.