Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бюджетна комисия прие минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се лица да е 933 лева

Парите

Бюджетна комисия прие минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се лица да е 933 лева

Отново не беше постигнато съгласие за осигуровките на земеделските производители

Бюджетна комисия прие минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се лица да е 933 лева - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси на парламента реши минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се лица да е 933 лева. Това стана с приемане на второ четене на точка 2 от член 9 на проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 година.

Комисията не стигна до решение за минималния осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводители. Не бяха приети предложенията той да се повиши от 780 лева, колкото е сега, на 810 или на 933 лева. Окончателното решение ще се вземе в зала, посочи председателят на комисията Йордан Цонев. Размерът на този доход е в точка 3 на член 9 на проектозакона за бюджета на ДОО за 2024 година.

Разликата в размера на пенсията ще е незначителна, ако не се вдигне минималният осигурителен доход, но при ползване на права - като например болнични или отпуска по майчинство, хората ще получават по-малки обезщетения, посочи управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Комисията одобри и Приложение номер 1 на проектозакона за бюджета на ДОО за 2024 година. Приложението представлява таблица с минималния осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии за 2024 г.

Анкети