Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Богданов: Стокообменът между България и Гърция достигна рекордните 5,9 млрд. евро

Парите

Богданов: Стокообменът между България и Гърция достигна рекордните 5,9 млрд. евро

Богданов: Стокообменът между България и Гърция достигна рекордните 5,9 млрд. евро - Tribune.bg
Снимка:
© МИИ

„Стокообменът между България и Гърция достигна рекордни нива от 5,9 млрд. евро през 2022 год., отчитайки приблизително 30% ръст, сравнено с 2021 година“. С тези думи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов откри българската палата на 87-ия Солунски международен панаир, заедно с гръцкият си колега министърът на националната икономика и финансите Констанинос Хадзидакис. От българска страна на събитието присъстваха още министрите на финансите и туризма – Асен Василев и Зарица Динкова, както и представители на предприятия, организации и институции.

С фокус върху България като страна-почетен гост от днес започва тазгодишното издание на изложението в град Солун, Гърция. Двамата министри коментираха неограничените възможности за растеж, които България и Гърция могат да постигнат, надграждайки своя икономически и търговски потенциал. „Гърция е важен търговски партньор на България“, подчерта министър Богданов. По неговите думи страната ни е атрактивна инвестиционна дестинация за гръцкия бизнес и доказателство за това е нарасналото значително присъствие на компании с гръцки капитал – вече над 18 000. „Гръцките инвестиции в България достигат повече от 3 млрд. евро, като за 2023 г. преките чуждестранни инвестиции в България са с обем от над 300 млн. евро.“, каза още той. Mинистър Богданов подчерта, че двете страни имат потенциал да създадат заедно регионален енергиен хъб за Югоизточна Европа, важността на който ще бъде както регионална, така и със сериозно положително отражение на цяла Европа.От своя страна гръцкият министър на националната икономика и финансите Констанинос Хадзидакис обяви, че България е втората по значимост дестинация за износ на стоки от гръцки предприемачи. „Ще задълбочим двустранното сътрудничество в секторите иновации, нови технологии и енергетика“, допълни той.

Двамата министри обиколиха българските щандове на 87-ия Солунски международен панаир. Тази година страната ни е представена от 60 български компании и организации от различни сектори.

Министър Богданов обяви стартирането на два нови проекта – българската карго дрон компания Dronamics - първата в света авиокомпания за товарни дронове с лиценз за опериране в Европа ще стартира своите първи търговски операции от Гърция, а високотехнологичната родна компания -  EnduroSat има нова програма за изстрелване в ниска орбита на сателитна констелация, които ще могат да се използват за превенция на бедствия и аварии.

Партньор на Dronamics в южната ни съседка е логистичната компания Golden Cargo, част от Golden Union. Първите маршрути в Гърция ще свържат Атина с Крит и с Кавала, като през 2024 г. предстои да се отворят и други дестинации, обслужвани от Dronamics с техните дронове, произведени в България.

Програмата Bulgarian Sentinel Program на EnduroSat се очаква да стартира през следващата година и да предостави огромни възможности за развитие на нови технологии за сигурност, наблюдение на околната среда и ранна превенция при бедствия и аварии.

В рамките на откриването, в своята реч министър Богданов се обърна към всички пострадали от природните катаклизми и причинените от тях наводнения в България и Гърция и изрази своите съболезнования към семействата на загиналите.

Националното участие в 87-то издание на Солунския международен панаир се организира от Министерството на икономиката и индустрията. На българския национален щанд в Солун ще бъдат представени предприятия, организации и институции като Българската агенция за инвестиции (БАИ), Националната компания индустриални зони (НКИЗ), Българската академия на науките (БАН) и други. На отделни щандове дейността си ще презентират десетки български компании от различни сектори като високи технологии и IT, фирми, свързани с хранително-вкусовата промишленост, с образование, транспорт, машиностроене и други.