Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бруно Льо Мер: Франция излезе от инфлационната криза

Парите

Бруно Льо Мер: Франция излезе от инфлационната криза

Бруно Льо Мер: Франция излезе от инфлационната криза - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Франция е излязла от инфлационната криза, започнала в края на 2021 г., и властите продължават да работят за намаляване на цените. Това заяви финансовият министър на страната Бруно Льо Мер.

„Да, инфлационната криза е зад гърба ни. Потвърждавам го“, каза той в ефира на радиостанция RMC.

Според него властите са успели да се справят с кризата само за две години. Въпреки това ситуацията за много французи остава трудна, тъй като цените на хранителните продукти остават високи, призна Льо Мер.

Министърът на финансите увери, че властите продължават да правят всичко възможно, за да намалят цените възможно най-скоро, но отбеляза, че става въпрос само за намаление, а не за връщане към нивата от 2021 г. преди кризата. Министърът също така добави, че през 2024 г. инфлацията трябва да спадне до 2,6 %.

По-рано предварителен доклад на Френския национален статистически институт (Insee) показа, че годишната инфлация в страната се е забавила до 4% през октомври.

В края на лятото френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви, че цените на пет хиляди артикула стоки от първа необходимост и храни ще бъдат фиксирани, за да се помогне на французите да се справят с нарастващата инфлация. През юни министърът предупреди, че инфлацията вече няма да се върне на равнището, на което беше преди периода на ковид. Той обясни това с икономическия курс за национализация на редица ключови отрасли, както и с борбата с изменението на климата.

Анкети